Ο «δημοκράτης» Ζελένσκι συνέλαβε ηγέτη της αντιπολίτευσης

Ο Ουκρανός πρόεδρος δημοσιοποίησε φωτογραφία του Βίκτορ Μεντβεντσούκ με χειροπέδες και σε εμφανώς κακή κατάσταση

Με μια φωτογραφία που ανάρτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «φώτισε» άθελά του τα σοβαρά κενά της ουκρανικής δημοκρατίας. Ο Ζελένσκι δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης μια φωτογραφία του φιλορώσου Ουκρανού πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ με χειροπέδες και σε εμφανώς κακή κατάσταση, ύστερα από «επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων» για τη σύλληψή του.

Ποιος είναι όμως ο Μεντβεντσούκ και τι τον κάνει τόσο σημαντικό, ώστε ο Ζελένσκι να προτείνει την ανταλλαγή του με Ουκρανούς αιχμαλώτους; Ο 67χρονος επιχειρηματίας και ηγέτης του κόμματος Για τη Ζωή (το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου) Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος συγγενεύει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος του έχει βαφτίσει την κόρη, συνελήφθη προχθες από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το Κίεβο, ο Μεντβεντσούκ είχε διαφύγει από κατ’ οίκον περιορισμό στις 27 Φεβρουαρίου, ποινή που του επιβλήθηκε καθώς κατηγορήθηκε για προδοσία. Ο 67χρονος αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε μεμπτό, ενώ πληροφορίες από τις ΗΠΑ ήθελαν τον Μεντβεντσούκ να είναι ο επικρατέστερος για να ηγηθεί σε μια φιλορωσική κυβέρνηση στην Ουκρανία.

«Ο Μεντβεντσούκ να γίνει παράδειγμα για εσάς. Ακόμα και ο πρώην ολιγάρχης δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Χωρίς να μιλήσουμε για λιγότερο σημαντικούς εγκληματίες. Τους πιάσαμε όλους» σχολίασε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα απέρριψε την πρόταση για ανταλλαγή και προειδοποίησε το Κίεβο να προσέχει, λέγοντας ότι όσοι τον κρατούν μπορεί σύντομα να συλληφθούν οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Βρετανός Καρίμ Καν, χαρακτήρισε την Ουκρανία «σκηνή εγκλήματος» στη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στην Μπούκα, ενώ μια πρώτη έκθεση αποστολής ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τεκμηριώνει ήδη έναν «κατάλογο απάνθρωπων πράξεων» από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες πως εφτά άνθρωποι τουφεκίστηκαν την Τρίτη από Ρώσους στρατιωτικούς μέσα σε σπίτι ενός χωριού της περιφέρειας της Χερσώνας, ενώ ο Ζελένσκι κατήγγειλε πως η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών.

Η Μόσχα, πάντως, επιμένει πως οι ισχυρισμοί από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελούν παραπληροφόρηση, επειδή η Μόσχα κατέστρεψε το 2017 τα τελευταία χημικά αποθέματά της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα