Τον απόλυτο τρόμο σκόρπισε ελεύθερος σκοπευτής στο κέντρο της Πράγας

Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος στους δρόμους γύρω από την πλατεία Γιαν Πάλαχ την ώρα που άλλοι παρέμεναν κλεισμένοι σε αίθουσες του πανεπιστημίου για να σωθούν. Έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 24

Τον φόβο, τον τρόμο αλλά και τον θάνατο σκόρπισε χθες το μεσημέρι στο ιστορικό κέντρο της Πράγας ένοπλος, ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος, κρατώντας όπλο που έφερε διόπτρα άνοιξε πυρ από την ταράτσα του κτιρίου όπου στεγάζονται η Φιλοσοφική Σχολή και η Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο του Καρόλου της τσεχικής πρωτεύουσας.

Από την επίθεση -όπως μετέδιδαν χθες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας- έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 24, εκ των οποίων οι εννέα πολύ σοβαρά. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο δράστης (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες ονομαζόταν Ντέιβιντ Κόζακ), ο οποίος αμέσως μετά την επίθεση, σύμφωνα με μαρτυρίες, «έπεσε στο κενό και αυτοκτόνησε», την ώρα που άλλοι έλεγαν πως «εξουδετερώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών» που έσπευσαν στο σημείο.

Ηδη από τα πρώτα λεπτά της επίθεσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από φωτογραφίες αλλά και βίντεο από τον τόπο του μακελειού, με το υλικό, βέβαια, να σοκάρει, καθώς σε αυτό αποτυπώνονταν συγκλονιστικές σκηνές. Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος στους δρόμους γύρω από την πλατεία Γιαν Πάλαχ, προσπαθώντας να καλυφθεί, την ώρα που άλλοι παρέμεναν κλεισμένοι εντός των αιθουσών διδασκαλίας του πανεπιστημίου για να σωθούν.

Καρέκλες πίσω από πόρτες

«Βάλαμε καρέκλες πίσω από τις πόρτες για να τον εμποδίσουμε (σ.σ.: τον δράστη) να εισέλθει στον χώρο» ανέφεραν αμέσως μετά νεαροί φοιτητές και φοιτήτριες που έζησαν το μακελειό από κοντά. Αίσθηση προκάλεσαν διεθνώς και οι φωτογραφίες όπως και τα βίντεο με άτομα να βγαίνουν από το ιστορικό πανεπιστημιακό ίδρυμα έχοντας τα χέρια τους ψηλά, ενώ έπεφταν ακόμη πυροβολισμοί από την ταράτσα, όπου βρισκόταν ο δράστης. Σοκαριστική ήταν και φωτογραφία που έδειχνε φοιτητές να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο επάνω σε περβάζι του κτιρίου για να γλιτώσουν από τα πυρά!

Σοκαρισμένος από την επίθεση στο πανεπιστήμιο του Καρόλου δήλωνε χθες πως ήταν ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ. «Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Χ ενώ ολοκλήρωνε διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι. Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας μετά το πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς που «έπληξε σκληρά τον τσεχικό λαό».

«Μίλησα με τον Τσέχο πρόεδρο Πετρ Πάβελ, και του εκφράζω προσωπικά, εκ μέρους της κυβέρνησής μου και, δεν έχω καμία αμφιβολία, εκ μέρους όλων μας την υποστήριξή μου και την αλληλεγγύη μου» τόνισε, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση για το μακελειό που έλαβε χώρα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Πράγα. Λόγω των εξελίξεων και όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα ακύρωσε το πρόγραμμά του και μετέβη εσπευσμένα στην Πράγα, προτρέποντας τους πολίτες να σεβαστούν τις συστάσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.


Ο μακελάρης ήθελε να προκαλέσει πόνο

Αγνωστα παρέμεναν έως χθες το βράδυ τα κίνητρα του μακελάρη της Πράγας, ενώ τσεχικές ιστοσελίδες σημείωναν πως πρόκειται για τον φοιτητή Ντέιβιντ Κόζακ, ο οποίος -αν και η πληροφορία δεν επιβεβαιωνόταν- φέρεται ότι σπούδαζε Ιστορία και Φιλοσοφία στη σχολή όπου άνοιξε πυρ.

Συγχρόνως, χθες τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως προτού ο νεαρός προβεί στην αποτρόπαια πράξη του είχε δολοφονήσει τον πατέρα του, γεγονός πάντως που επίσης δεν επιβεβαίωναν οι Αρχές.

Την ίδια ώρα, στο Telegram κυκλοφορεί ανάρτηση του Κόζακ από τις 17 Δεκεμβρίου, στην οποία αναφέρει ότι σκόπευε να κάνει επίθεση και να αυτοκτονήσει. Τόνιζε, μάλιστα, πως πάντα ήθελε να σκοτώσει. Επίσης, σε άλλες του αναρτήσεις έγραφε πως «μισώ τον κόσμο» και πως επιθυμούσε να προκαλέσει πόνο, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως άκουγε ένα βουητό στα αυτιά του και πως για αυτό θα ήθελε «να τα ξεριζώσει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα