Θυσία στα… vouchers ο κοινωνικός τουρισμός

Την ώρα που τα εκατομμύρια έρρεαν για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης, ο Βρούτσης έκοβε χρήματα από την Αγροτική Εστία

Με τις θέσεις των ωφελουμένων να έχουν «κουρευτεί» κατά 26.000 άτομα αντί να έχουν αυξηθεί, όπως επιβάλλει η κοινή λογική, και με την -έτσι και αλλιώς- μικρή δαπάνη να είναι ακόμα περισσότερο μειωμένη, κατά 5,1% σε σχέση με το 2019, έχουν διαμορφωθεί τα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας, που ανήκει στον ΟΠΕΚΑ (απευθύνονται κυρίως στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του τέως ΟΓΑ).

Τόσο η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας όσο και η διοίκηση του οργανισμού είναι έκθετες απέναντι στην κοινωνία και στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές στα στελέχη του ότι είναι επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού.

Όπως αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια την περασμένη Δευτέρα, 4 Μαΐου, ενώ φέρει ως ημερομηνία υπογραφής τη 10η Μαρτίου 2020, αν και οι ανάγκες της εποχής επιβάλλουν τη σημαντική ενίσχυση του τουρισμού (ειδικά του εσωτερικού), της εστίασης και του πολιτισμού, τα νέα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας δεν μπορούν να αποτελέσουν στήριγμα για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις των κλάδων αυτών.

Μάλιστα, με απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΚΑ, αντί τα νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού να αρχίζουν άμεσα, δόθηκε για τα τέλη Απριλίου παράταση στη διάρκεια ισχύος των περυσινών, μέχρις… ότου τα καινούργια να τεθούν σε εφαρμογή (κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μετά το καλοκαίρι).

«Η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ», αναφερόταν χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της 28ης Απριλίου 2020 με αίσθημα ευθύνης (!), και «ανταποκρινόμενη τόσο στα αιτήματα δικαιούχων των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) όσο και σε σχετικά αιτήματα παρόχων – επιχειρηματιών της (ξενοδοχεία, θέατρα, βιβλιοπωλεία, τουριστικά γραφεία), που έχουν πληγεί από την αναστολή λειτουργίας τους λόγω του κορονοϊού, προέβη στην παράταση του προγράμματος Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) 2019-2020, που λήγει στις 8-5-2020, μέχρι την έναρξη του νέου προγράμματος ΛΑΕ 2020-2021».

Η δαπάνη υλοποίησης των νέων προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για το 2020 του λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας, που έχει περάσει στην αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΑ, και τα οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, παραπέμπονται ως προς την υλοποίησή τους για το… απώτερο μέλλον, θα ανέλθει μόλις στα 15.000.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό είναι τουλάχιστον παράδοξο και παράλογο, τη στιγμή που τα εκατομμύρια για το πρόγραμμα «φιάσκο» της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, που οδηγήθηκε υπό την έντονη οσμή σκανδάλου άρον άρον σε ακύρωση, «έρρεαν» άφθονα (είχαν προϋπολογιστεί περίπου 190.000.000 ευρώ και μάλιστα από εθνικούς πόρους, αφού το ενδεχόμενο να καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους παραπεμπόταν για το μακρινό και αβέβαιο μέλλον).

Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα περσινά προγράμματα, δηλαδή πολύ πριν να ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού με όσα δεινά συνεπάγεται από εδώ και στο εξής για το σύνολο της οικονομίας, ήταν συνολικής δαπάνης 15.800.000 ευρώ!

Όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων ανά πρόγραμμα, με βάση την απόφαση του υπουργού Εργασίας για τον «Καθορισμό προγραμμάτων, αριθμού δικαιούχων και προϋποθέσεων συμμετοχής στα Προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2020», οι θέσεις των ωφελουμένων έχουν μειωθεί ως εξής:

1) Από 58.500 δικαιούχους πέρυσι, στα νέα προγράμματα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού για το 2020, αντί ο αριθμός τους να αυξηθεί, θα μπορέσουν να ενταχθούν μόνο 55.000 άτομα, δηλαδή 3.000 δικαιούχοι λιγότεροι! Το «κούρεμα» των ωφελούμενων ανά σχετική δράση έχει γίνει κατά τα εξής δεδομένα:

■ από 53.000 άτομα πέρυσι, μόλις 50.000 άτομα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μέχρι 6 ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα,

■ από 4.000 άτομα πέρυσι, φέτος μόνο 3.500 δικαιούχοι συνταξιούχοι θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν παράλληλα με τις μέχρι 6 ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) έως και 5 απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας στο πρόγραμμα επιδοτούμενου ιαματικού τουρισμού, ενώ

■ ίδιος παραμένει όπως και πέρυσι (στα 1.500 παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών) ο αριθμός αυτών που θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε συμβεβλημένες με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ παιδικές κατασκηνώσεις μέχρι και 16 ημέρες (15 διανυκτερεύσεις) στο επιδοτούμενο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

2) Ίδιος με το περσινό παραμένει και στο νέο πρόγραμμα ο αριθμός των δικαιούχων (12.500 άτομα) για το επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκδρομές διάρκειας 4 ημερών (3 διανυκτερεύσεις) εντός της χώρας με συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά γραφεία.

3) Τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πριν από τρεις ημέρες ανακοίνωναν δράσεις στήριξης του πολιτισμού (για τις επιχειρήσεις, τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους που εμπλέκονται με τον κλάδο αυτό), δραστική μείωση έχει δεχθεί και ο αριθμός των δικαιούχων για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων. Συγκεκριμένα, πέρυσι έλαβαν «επιταγές» γι’ αυτόν τον σκοπό 150.000 άτομα, ενώ στο νέο πρόγραμμα θα είναι μόλις 130.000 δικαιούχοι και δικαιούχες που θα μπορέσουν να προμηθευτούν δωρεάν βιβλία της επιλογής τους από συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

4) Για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου, τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται ότι προσπαθεί να στηρίξει τον κλάδο του πολιτισμού, ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται στα 32.500 άτομα από 35.000 που ήταν πέρυσι.

5) Ίδιος παραμένει ο αριθμός των δικαιούχων για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες (4.000 και 1.000, αντίστοιχα).

Πολύ απλά, με βάση τα δεδομένα αυτά, αποδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ σε καμία περίπτωση δεν επικεντρώθηκαν -ως όφειλαν- στην ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας, δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών που δημιουργούνται στη μετά καραντίνα εποχή για τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και του πολιτισμού.

Αντιθέτως, πρόχειρα και με στόχο τον περιορισμό των δαπανών σχεδίασαν τα νέα προγράμματα για το 2020, ίσως επειδή τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν εξαντλήσει τον προηγούμενο ενάμιση μήνα τις δυνάμεις τους στην προώθηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης για τις «χρυσές», ως προς το κόστος τους, πλατφόρμες με τα «vouchers της ντροπής».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα