Το κράτος θα πουλά τα κατασχεμένα!

Ορίζεται νέος φορέας για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Τον τρόπο που θα διαχειρίζονται τα δεσμευμένα ή κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, προβλέπει νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΓΔΣΔΟΕ) Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται Φορέας Διαχείρισης Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων (Φορέας Διαχείρισης ΔΔΠΣ).

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για διαχείριση δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων, ο Φορέας Διαχείρισης μπορεί να διαθέσει τα κινητά περιουσιακά στοιχεία για την κάλυψη των αναγκών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) κοινωφελούς σκοπού.

Εκποίηση ή πλειστηριασμός

Επίσης, μπορεί να εκποιεί ή να διαθέτει δεσμευμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης οικονομικής αξίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται χερσαία, πλωτά ή εναέρια μέσα, έργα τέχνης, άυλοι τίτλοι, αντικείμενα που αποτελούν πολιτιστικά αγαθά, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι προέρχονται, άμεσα ή έμμεσα, από την τέλεση ποινικών αδικημάτων. Ως κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης οικονομικής αξίας θεωρούνται αυτά των οποίων η εκτιμηθείσα αξία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Η εκποίηση διενεργείται ή μπορεί να γίνει πλειστηριασμός για τουλάχιστον το 85% της εκτιμηθείσας αξίας. Αν γίνουν τρεις δημοπρασίες και στην τελευταία επιτευχθεί τουλάχιστον το 85% της αξίας, είναι δυνατή η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων ή η αναπροσαρμογή του κατώτατου τιμήματος.

Δέσμευση μετρητών

Η απόφαση για παρακατάθεση μετρητών υπολοίπου χρηματοοικονομικών λογαριασμών μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες επιδίδεται στο πιστωτικό ίδρυμα ή στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό όπου τηρείται λογαριασμός ή θυρίδα, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον Φορέα Διαχείρισης για την ενημέρωση του μητρώου, καθώς και στον δικαιούχο τους, χωρίς ο τελευταίος να δύναται να προσφύγει κατ’ αυτής. Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύονται κατάσχονται ή εκποιούνται μόνο μετά το αμετάκλητο της απόφασης για δήμευσή τους.

Η εκποίηση δύναται να πραγματοποιηθεί ύστερα από προηγούμενη ακρόαση του ιδιοκτήτη, εφόσον τα στοιχεία του είναι γνωστά, όταν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Δεν διατάσσεται η άρση της δέσμευσης ή της κατάσχεσης αυτών μετά την πάροδο έξι μηνών ύστερα από τη διενέργεια αυτής.

β) Διαπιστώνεται ότι η φύλαξη καθίσταται οικονομικά ασύμφορη ή ιδιαιτέρως δαπανηρή ή υφίσταται κίνδυνος για τη μείωση ή την απώλεια της οικονομικής τους αξίας, λόγω αχρησίας ή άλλων κινδύνων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα