Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Σχεδόν 26.000 οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΥΠΑ, έχουν ήδη εγκριθεί τα δάνεια για 716 νέους και νέα ζευγάρια που έχουν βρει το σπίτι που θα αγοράσουν

Εγκεκριμένο δάνειο έχουν ήδη 716 νέοι και νέα ζευγάρια, έχοντας βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με το μέσο δάνειο να ανέρχεται σε 106.307 ευρώ.

Συνολικά υποβλήθηκαν 25.934 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%). Από τις 5.800 αξιολογημένες αιτήσεις έχουν λάβει προέγκριση 3.585, δηλαδή σχεδόν 2 στις 3 (62%), ενώ οι υπόλοιπες έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των εγκεκριμένων δανείων, το 37% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 8% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.

Προβλήματα επί της διαδικασίας εντοπίζει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, τονίζοντας ότι το σοβαρό θέμα που προέκυψε ήταν (και παραμένει) ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Απαντώντας η ΔΥΠΑ τονίζει πως από τα στοιχεία του συλλόγου προκύπτει ότι μόνο στην Αττική 14.899 ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις, τη στιγμή που το πρόγραμμα είναι πανελλαδικό και στοχεύει αρχικά σε 10.000 ωφελουμένους σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους μεσίτες, η πιο επιλέξιμη περιοχή στην Αθήνα είναι τα Πατήσια, με ποσοστό 72%, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησαν, επιλέγοντας, όπως αναφέρουν, ένα ικανό δείγμα κατοικιών από όλες τις περιοχές τις Αττικής, 70 -100 τ.μ., 1ου ορόφου και άνω, έτσι ακριβώς όπως ορίζει το πρόγραμμα «Σπίτι μου». «Ως ΣΜΑΣΑΑ ενημερώσαμε ότι δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές και ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι το πρόγραμμα στηρίχτηκε σε στοιχεία ιδιωτικής μεσιτικής εταιρίας και όχι σε δεδομένα από την επιστημονική ομάδα του ΣΜΑΣΑΑ» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται από τη ΔΥΠΑ και είναι άτοκο, ενώ για τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500.000.000 ευρώ και, μόλις υπερκαλυφθεί, θα διπλασιαστεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα