Πρόγραμμα δωρεάν μετακίνησης εργατών

Για πρώτη φορά φέτος εργαζόμενοι από τη δυτική Μακεδονία θα μεταφερθούν στην Κρήτη

Νέο πρόγραμμα για τη μετακίνηση εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε άλλη με υψηλή ζήτηση εργασίας προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος στο Ηράκλειο, με εργαζομένους από τη Δυτική Μακεδονία, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των οποίων θα καλύψει η ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμφώνησε με τον πρόεδρο την εκπόνηση του πιλοτικού προγράμματος με τη ΔΥΠΑ. «Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εργατικών χειρών στον πρωτογενή τομέα, δεν βρίσκουν δηλαδή εργάτες γης, ενώ έχουμε περιοχές στην Ελλάδα, όπως στη Δυτική Μακεδονία, που έχουν πολύ μεγάλη ανεργία.

Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους μήνες της συγκομιδής, Οκτώβριο-Νοέμβριο, στην Κρήτη και θα πληρώνει η ΔΥΠΑ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία.

Ετσι θα δούμε αν αυτό δουλεύει, αν μπορούμε δηλαδή να μεταφέρουμε για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα εργάτες από μία περιοχή που έχουμε υψηλή ανεργία στην Ελλάδα σε μία άλλη περιοχή που έχουμε υψηλή ζήτηση εργασίας με επιδότηση. Εάν δουλεύει αυτό το σύστημα, θα το επεκτείνουμε μετά και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά για αρχή, θα το κάνουμε πιλοτικά για τη Δυτική Μακεδονία» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Αναφερόμενος στη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων από τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου Κρήτης ο υπουργός Εργασίας εξήγησε πως η έκδοση των νέων συντάξεων είναι διπλάσια πιο αργή από τον εθνικό μέσο όρο, άρα ένας υποψήφιος συνταξιούχος του Ηρακλείου Κρήτης περιμένει τον διπλάσιο χρόνο από ό,τι αν ήταν υποψήφιος συνταξιούχος στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. «Θεώρησα ότι είναι απαράδεκτο αυτό και πήρα μαζί μου τον κύριο υποδιοικητή του ΕΦΚΑ και πήγαμε στο Ηράκλειο της Κρήτης, κάναμε σύσκεψη και στις τρεις τοπικές διευθύνσεις με όλους τους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους για να δούμε τι είναι αυτό που προκαλεί, ειδικά στο Ηράκλειο, αυτή την πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Πιστεύω ότι έχουμε βρει τη λύση. Θα δούμε εν καιρώ αν αυτά που έδωσα ως οδηγίες θα εφαρμοστούν, γιατί σε τρεις με τέσσερις μήνες θα ξαναπάω» τόνισε.

Επισήμανε ότι υπάρχουν περίπου 45.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και στόχος είναι στο τέλος του χρόνου να μειωθούν στις 25.000. Για τις αυξήσεις στις συντάξεις ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, ενώ για την επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ότι έχουν παγώσει μέχρις ότου η ανεργία πέσει σε τέσσερα συνεχόμενα τετράμηνα κάτω από το 10%. «Εχουμε δρόμο ακόμα για να πάμε σε ετήσια βάση κάτω από το 10%, πιστεύω ότι αυτό θα γίνει περίπου σε δύο με δυόμισι χρόνια» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα