Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ για το IRIS

Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα έως 1.500 ευρώ οι επαγγελματίες που δεν θα ενεργοποιήσουν έως τις 30 Ιουνίου το σύστημα πληρωμών

Με βαριά πρόστιμα, που φτάνουν τα 1.500 ευρώ, θα έρθουν αντιμέτωποι από την 1η Ιουλίου οι επαγγελματίες που δεν θα ενεργοποιήσουν έως τις 30 Ιουνίου το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Μάλιστα, όσοι από τους υπόχρεους δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έρχονται αντιμέτωποι με έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στέλνει «τελεσίγραφο» σε περίπου 600.000 επαγγελματίες, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει καμιά παράταση της προθεσμίας, και προαναγγέλλει παράλληλα τη σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, εξέλιξη η οποία θα αλλάξει ριζικά τον «χάρτη» των χρεώσεων στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους περίπου 900.000 επαγγελματίες, μόνο 276.987 έχουν εγγραφεί στο σύστημα άμεσων πληρωμών. Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έχει ήδη προχωρήσει σε σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις (δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα, από 500 που είναι σήμερα).

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, έχοντας στη διάθεσή τους τα στοιχεία από τις τράπεζες, θα αρχίσουν ελέγχους από την 1η Ιουλίου για τον εντοπισμό των παραβατών. Αξίζει να επισημανθεί πως σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες, αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το πρόστιμο των 1.500 ευρώ μπορεί να μειωθεί στο μισό αν:

1. Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν από την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

2. Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσω πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα