Σοβαρό πλήγμα! Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν τάνκερ του Μαρινάκη

Εντολή κατάσχεσης 2.000.000 βαρελιών αργού πετρελαίου, τα οποία φορτώθηκαν στο τάνκερ «Αχιλλέας», ιδιοκτησίας της εταιρίας Capital Ship Management Corp. του Βαγγέλη Μαρινάκη, εκδόθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεώρησε πως το συγκεκριμένο φορτίο προέρχεται από το Ιράν. Η κίνηση αυτή, μάλιστα, χαρακτηρίζεται από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων ως «η πιο πρόσφατη προσπάθεια να μπλοκάρει η Ουάσινγκτον την εξαγωγή ενέργειας από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Μάλιστα, μετά την έκδοση κατάσχεσης, το τάνκερ «Αχιλλέας», το οποίο είχε τελικό προορισμό την πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει πως προσέγγισε ανθρώπους με γνώση του θέματος, τους οποίους πάντως δεν κατονομάζει, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν διαθέτουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα ΜΜΕ, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της υπόθεσης.

Οι άνθρωποι αυτοί υποστήριξαν πως ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Capital Ship Management Corp., δηλαδή ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ειδοποίησε της αμερικανικές Αρχές για την πιθανότητα να έχει φορτώσει στο καράβι του, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, αργό πετρέλαιο από το Ιράν, το οποίο αρχικώς πίστευε πως προέρχεται από το Ιράκ. Το δημοσίευμα διευκρινίζει, επίσης, πως το τάνκερ «Αχιλλέας» φόρτωσε τα 2.000.000 βαρέλια από κάποιο άλλο πλοίο, στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός πως, αν και οι άνθρωποι που προσέγγισε το Bloomberg δήλωσαν την άγνοια του ιδιοκτήτη της Capital Ship Management Corp. για τη χώρα προέλευσης του φορτίου, το ίδιο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει στη συνέχεια πως συνέλεξε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το τάνκερ «Αχιλλέας» είχε κλειστό το σύστημα εντοπισμού του από την 1η Ιανουαρίου έως τις 13 Ιανουαρίου, ενώ έπλεε κοντά στη Νότια Αφρική. Αναφέρει, δε, συμπληρωματικά την πληροφορία, την οποία αποδίδει σε αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, πως πολλά καράβια που φεύγουν από το Ιράν κλείνουν τους αναμεταδότες τους, προκειμένου να μην είναι δυνατόν να υπολογιστεί το μέγεθος των εξαγωγών που πραγματοποιεί η χώρα.

Τέλος, το Bloomberg αναφέρει πως η κατάσχεση εκδόθηκε πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, δηλαδή από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και πως ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και να τερματίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, ώστε τελικά να σταματήσει την ανάμειξή της σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα