Ο Σασόλι σε ρόλο ξενοδόχου καλεί τους πρόσφυγες στην Ε.Ε.

Οργανωμένο σχέδιο εποικισμού μοιάζει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν κρίνει κανείς από την πληθώρα των προσκλήσεων που απευθύνουν το ένα μετά το άλλο τα στελέχη των Βρυξελλών προς τους Αφγανούς να έρθουν στην Ευρώπη.

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «υποχρέωση» των Ευρωπαίων να δεχθούν τους Αφγανούς, οι οποίοι θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάστηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση» δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βίλνιους. «Έχουμε ευθύνη. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών-μελών και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα».

Ωστόσο η πατρίδα μας έχει πικρή πείρα από το τι σημαίνει στην πράξη «εξίσου κατανομή προσφύγων». Τα βάρη στο ευρωπαϊκό μπλοκ έχουν σταθερά μια τάση να ανισοκατανέμονται, είτε αυτά είναι οικονομικά είτε αφορούν τις προσφυγικές ροές. Πρώτη χώρα που ξεκαθάρισε τη θέση της ήταν η Αυστρία, γκρεμίζοντας ίσως το όνειρο του Σασόλι.

«Στόχος της Ε.Ε. πρέπει να είναι να παραμείνει ο κύριος όγκος των ανθρώπων στην περιοχή» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ πριν από μία βιντεοδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και πρόσθεσε ότι στις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν, που θα υποδέχονται Αφγανούς, θα πρέπει να παρασχεθεί οικονομική και άλλου τύπου στήριξη. «Ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι πολύ επικίνδυνη για την Ευρώπη» κατέληξε.

Στη συνέχεια άνοιξε τα χαρτιά της και η Ελβετία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί ομάδες Αφγανών προσφύγων στο έδαφός της, αλλά θα συνεχίσει να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου κατά περίπτωση. «Η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας θα εξεταστεί για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άμεση, ξεκάθαρη, σοβαρή και απευθείας κατά της ζωής τους απειλή» δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας πως οι αιτούντες βίζα θα πρέπει επίσης να έχουν μια στενή και υφιστάμενη σχέση με την Ελβετία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα