Τίτλοι τέλους για τον Σταύρο Ψυχάρη

Πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 77 χρονών

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή στον ύπνο του, στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), δημοσιογράφος και εκδότης Σταύρος Ψυχάρης. Την είδηση του θανάτου του δημοσιοποίησε ο γιος του Ανδρέας, αναρτώντας στο twitter μία εικόνα με τέσσερα κεράκια σε ένα εκκλησάκι.

Ο Σταύρος Ψυχάρης υπήρξε εκ των κορυφαίων πολιτικών συντακτών και συνομιλητών πολιτικών ηγετών της χώρας, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του ΔΟΛ από το 2009 μέχρι το 2017.

Ανιψιός του ιστορικού στελέχους και βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Λουλέ και εγγεγραμμένος στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα του το 1964 στην αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εργάστηκε ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας «Εθνος». Από το 1972 εργάστηκε ως ρεπόρτερ και πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Τα Νέα» και από το 1983 διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το 1996 διορίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη διοικητής του Αγίου Ορους, θέση που διατήρησε ως το 2001. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από τον Σεπτέμβριο του 2003 καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του ΔΟΛ, καθώς και πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη. Διατήρησε τη θέση του στον εκδοτικό όμιλο ως τις 8 Απριλίου 2017, όταν η εταιρία πέρασε στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών που είχαν κινήσει διαδικασίες εκκαθάρισης της εταιρίας εν λειτουργία.

Στις 20 Ιουνίου 2010 τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με το οφίκιο του Μεγάλου Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου για την προσφορά του κατά την περίοδο που διετέλεσε διοικητής του Αγίου Ορους.

Από τον πρώτο γάμο του είχε δύο γιους, τον Παναγιώτη και τον Ανδρέα Ψυχάρη, ενώ ήταν νυμφευμένος σε δεύτερο γάμο με τη δημοσιογράφο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΛ Χριστίνα Τσούτσουρα, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Χριστίνα και τη Σοφία.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και για τον λόγο αυτόν δεν είχε προσέλθει να καταθέσει το 2016 στην επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε τα δάνεια των ΜΜΕ. Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέροντας: «Ο Σταύρος Ψυχάρης υπηρέτησε τον ελληνικό Τύπο επί δεκαετίες, από θέσεις ευθύνης, μάλιστα. Σημαντική υπήρξε η προσφορά του και στον χώρο της Ορθοδοξίας. Αιωνία η μνήμη του».

«Ο εκδότης και δημοσιογράφος Σταύρος Ψυχάρης υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού γίγνεσθαι και άφησε τη σφραγίδα του στη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες δεκαετίες. Το μέγεθος των διαφορών μας δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την απώλεια. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του» έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του δημοσιογράφου και εκδότη Σταύρου Ψυχάρη εξέφρασε και το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ. «Ο Σταύρος Ψυχάρης διέγραψε μία μοναδική διαδρομή στην ελληνική δημοσιογραφία. Ανθρωπος με έντονη προσωπικότητα, δυναμισμό και γνώσεις, υπήρξε για δεκαετίες ο κινητήριος μοχλός του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας, ενώ παράλληλα με την αρθρογραφία του επηρέαζε την πολιτική ζωή του τόπου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Η κηδεία του Σταύρου Ψυχάρη θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη, 4 Αυγούστου, στις 11 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα