Μήνυμα Μακρόν: Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας

Η εταιρική μας σχέση δεν θα επιτρέψει αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε κατά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σημαντικής στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και σε μία περίοδο που η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την εθνική μας κυριαρχία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι και επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, με τον Γάλλο πρόεδρο να στέλνει στην Τουρκία σαφές μήνυμα στήριξης της κυριαρχίας της Ελλάδας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε φέτος το καλοκαίρι, καθώς η Γαλλία αντιμετώπισε πολλές πυρκαγιές, αναφέρθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση που υπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από έναν χρόνο. «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας» είπε στη δήλωσή του πριν από την έναρξη της συνάντησης και έκανε λόγο για «ταραγμένη κατάσταση» στην ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας πως «η στρατηγική σχέση Αθήνας – Παρισιού δεν θα επιτρέψει να γίνει καμιά αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Τουρκία, αλλά ούτε και στο Αιγαίο. Είπε, μεταξύ άλλων: «Πριν από έναν χρόνο υπογράψαμε την αμυντική σχέση, βασιστήκαμε στις κοινές μας αξίες και απόψεις για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αυτή τη σχέση δυναμώνουμε και την ευρωπαϊκή κυριαρχία, τη σταθερότητα και την ευημερία σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος. Σήμερα έχει μεγαλύτερη σημασία μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν στην ήπειρό μας και στις προκλήσεις στην κυριαρχία της Ελλάδας. Στηρίζουμε πλήρως με σαφήνεια την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική σχέση σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να γίνει αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο».

Στη δική του δήλωση ο κ. Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια, υπογράμμισε ότι «η δική μας απάντηση απέναντι στην προκλητικότητα είναι η ετοιμότητα». Υπενθύμισε ότι τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, μετά την υπογραφή της περσινής αμυντικής συμφωνίας, πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται ήδη.

«Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας. Είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας των επιχειρημάτων μας. Γι’ αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του» υπογράμμισε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις πρόσφατες απειλές του Τούρκου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, πάντως, ότι «παραμένει η θέση της κυβέρνησης ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις, αλλά κρατάμε ανοιχτό το παράθυρο στον διάλογο και στις συζητήσεις», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη ανατροπής, είναι πάνω από όλα δύναμη συνεργασίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα