Ηχηρό «χαστούκι» στον υπ. Υγείας από το ΣτΕ!

Εκρινε ότι η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 31/12/2022 για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είναι αντισυνταγματική

Η χθεσινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία! Ο αγώνας χιλιάδων υγειονομικών απέναντι στο καταχρηστικό μέτρο της αναστολής εργασίας λόγω μη εμβολιασμού δικαιώθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία με ένα μεγαλοπρεπές χαστούκι στον Θάνο Πλεύρη έβαλε φρένο στον αυταρχικό κατήφορο του υπουργού Υγείας.

Νωρίς χθες το μεσημέρι έγινε γνωστό πως η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία και να βάλει τέλος στη δολοφονική εμμονή του Θάνου Πλεύρη με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παράταση μέχρι 31/12/2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές Υγείας κρίθηκε αντισυνταγματική, λόγω έλλειψης επαναξιολόγησης του μέτρου.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη (επταμελής) σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης) έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολόγησης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές Υγείας μέχρι τις 31/12/2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ως εκ τούτου, μια ιστορική αδικία, που αντίστοιχη δεν έχουμε δει ούτε στα άγρια χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, τελειώνει για χιλιάδες εργαζομένους στις δομές Υγείας, οι οποίοι είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται και οι ίδιοι να λοιδορούνται ως «ψεκασμένοι» και «επικίνδυνοι».

Η χθεσινή μεγάλη νίκη για τους 7.000 υγειονομικούς που, λόγω μη εμβολιασμού, παραμένουν σε αναστολή οφείλεται εν πολλοίς στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Η ΠΟΕΔΗΝ, παρά το γεγονός πως είχε στηρίξει τον εμβολιασμό, είχε σταθεί από την πρώτη μέρα απέναντι στην επιβολή της υποχρεωτικότητας και στο πλευρό των ανθρώπων αυτών.

Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτήρισε τη χθεσινή «μια σημαντική μέρα». «Η τακτική της μετριοπάθειας δικαιώθηκε» είπε ο κ. Γιαννάκος, εξηγώντας πως «το μέτρο δεν είχε κανένα υγειονομικό όφελος από το καλοκαίρι, με δεδομένο ότι όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού είχαν καταργηθεί και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα νοσοκομεία είχαν αλλάξει».

Δικαίωση

Ο κ. Γιαννάκος μάλιστα κάλεσε τον υπουργό Υγείας «να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και να προχωρήσει άμεσα σε θεσμοθέτηση της απόφασης, αλλά και σε ρύθμιση των χρημάτων των υγειονομικών που βρίσκονται ακόμα σε αναστολή».

Η χθεσινή απόφαση όμως είναι δικαίωση και για όλους εκείνους (πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης, δημοσιολογούντες) που, παρά το γεγονός πως ήταν αταλάντευτα υπέρ του εμβολιασμού, στάθηκαν στο πλευρό αυτών των ανθρώπων οι οποίοι έμειναν χωρίς δουλειά, βιώνοντας την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος.

Το κόστος της στήριξης αυτών των ανθρώπων δεν ήταν μικρό. Δημοσιογράφοι που είπαν πως είναι καταχρηστικές οι αναστολές χαρακτηρίστηκαν «ψεκασμένοι», ενώ πολιτικοί που τόλμησαν να ζητήσουν την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στα πόστα τους βίωσαν μια πρωτοφανή επίθεση λάσπης από ένα καλοκουρδισμένο σύστημα εξουσίας, το οποίο είχε μετατρέψει το παράλογο σε κανονικότητα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως, μόλις 10 μέρες πριν από τη χθεσινή απόφαση, ο Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, είχε δηλώσει χωρίς ντροπή πως πρέπει να απολυθούν και να προσληφθούν άλλοι στη θέση τους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης ως μια από τις πιο σωστές που έχει πάρει.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, ο Θάνος Πλεύρης οφείλει να επανορθώσει. Να ζητήσει συγγνώμη σε όλους αυτούς που εξύβριζε και αδίκησε, και να νομοθετήσει άμεσα -ως οφείλει- τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Χωρίς παιχνίδια, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς νομικίστικα τερτίπια.

Επειτα ο ίδιος μπορεί να κάνει τον πολιτικό απολογισμό της θητείας του και ίσως τότε διαπιστώσει πως σε όλα τα μεγάλα μέτωπα που προέκυψαν πήρε πολύ κάτω από τη βάση, προκαλώντας προβλήματα παρά δίνοντας λύσεις.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα