Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Δένει Κοκλώνη ο κυνηγός του «μαύρου» χρήματος

Με το πόρισμά του αποκαλύπτει ότι υπάρχει έγκριση χρηματοδότησης ύψους 9.935.000 €, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει λόγο για 2.000.000 €

Το πόρισμα Βουρλιώτη είδε χθες το φως της δημοσιότητας και αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος στην Ελλάδα έχει κάνει βαθιά έρευνα για να «δέσει» την υπόθεση Κοκλώνη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Οπως αναφέρει, από την έρευνά του προέκυψαν 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπλοκή. Μιλάει συγκεκριμένα με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, ενώ, πέρα από τον Κοκλώνη και τις εταιρίες του, έχει βρει ακόμα κι ανύπαρκτα φυσικά πρόσωπα με πλαστά διαβατήρια, όπως η περίπτωση ενός Αλβανού ονόματι Meta Armando.

Οπως αναφέρει το πόρισμα, «χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο ο Νικόλαος Κοκλώνης, σε συνεργασία με τους λοιπούς που αναφέρονται στην παρούσα, αποκόμισε παράνομα οφέλη εξαπατώντας το Ελληνικό Δημόσιο». Ακόμα μία καίρια διαπίστωση του Βουρλιώτη έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του Κοκλώνη από τον αναπτυξιακό νόμο: «Ο Κοκλώνης διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τής υπό σύσταση εταιρίας Barking Well Progress, δηλώνοντας εν γνώσει του ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρία επιχειρήσεις, “εικονικές εταιρίες” και εταιρίες-κέλυφος και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχείρισης εταιρίας».

Και συνεχίζει το πόρισμα: «Δηλαδή, ο Κοκλώνης με προφανή δόλο και συστηματικές και παραπλανητικές ψευδείς ενέργειες διέπραξε, σε βαθμό βάσιμων υπονοιών, το αδίκημα της απάτης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Eνωσης, επωφελούμενος από την έγκριση της χρηματοδότησης της εταιρίας με το συνολικό ποσό των 9.935.000 ευρώ». Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κάνει ευθέως λόγο για συνολική χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ύψους 9.900.000 ευρώ, όταν ο Κοκλώνης, σε απόλυτη συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης του Aδωνη Γεωργιάδη, μιλάει για έγκριση 2.000.000. Στο πόρισμα ο Βουρλιώτης διαπιστώνει για την υπόθεση Κοκλώνη την εμπλοκή κι άλλων προσώπων: «Το εγκληματικό προϊόν που φέρεται ότι αποκόμισαν από τις ως άνω δραστηριότητες ανέρχεται τουλάχιστον στο συνολικό ποσό των 22.600.000, με αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και πρόκληση βλάβης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.».

Από το έγγραφο επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Αρχής διέταξε τη δέσμευση κάθε περιουσίας του Κοκλώνη και άλλων 19 ατόμων και εταιριών, σημειώνοντας ότι «από τη δέσμευση εξαιρούνται μερικώς τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται μισθοί».

Από τον Ιούλιο του 2021 που ο Βουρλιώτης ανέλαβε πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει επιδείξει έντονη κινητικότητα. Μεταξύ άλλων:

• Εκανε παρεμβάσεις για τη διερεύνηση τυχόν ύπαρξης μαύρου χρήματος στις υποθέσεις του ψευτογιατρού από τα Καλύβια.

• Υπέβαλε αίτημα στην ομόλογη Αρχή για το ξέπλυμα στον Παναμά, ζητώντας να ενημερωθεί εάν έχουν μεταφερθεί εμβάσματα ύψους 20.000.000 ευρώ από το Κατάρ σε λογαριασμούς που ενδεχομένως ανήκουν στο ζεύγος Καϊλή – Τζόρτζι.

• Διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της ΜΚΟ που «κίνησε» το θέμα των 38 μεταναστών στον Εβρο το περασμένο καλοκαίρι.

• Διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμα της έρευνας της Αρχής για την «Κιβωτό του Κόσμου», έχοντας εντοπίσει ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή και δύο συνεργάτες τους.

Ο Βουρλιώτης είναι εδώ και 1,5 χρόνο ο άνθρωπος που ψάχνει για το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Κάθε του πόρισμα είναι μια ανάσα για το Ελληνικό Δημόσιο και την ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία.

Προτού αναλάβει αυτό το πόστο-κλειδί για την ελληνική Πολιτεία, ο Βουρλιώτης είχε σηκώσει στις πλάτες του σημαντικές υποθέσεις της Δικαιοσύνης:

• Επαιξε βασικό ρόλο στη σύλληψη του καταδικασμένου για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιριών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa – Hellas Power Αρη Φλώρου, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί με όρους στα μέσα Αυγούστου 2018 για λόγους υγείας.

• Προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, πέντε Ρώσων επιχειρηματιών με ιδιοκτησίες στην Ελλάδα που περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

• Ζήτησε την αναίρεση του απαλλακτικού σκέλους του βουλεύματος Σταμαδιάνου για τα «στημένα παιχνίδια» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

• Ηταν αυτός που «έδεσε» τη Χρυσή Αυγή με το πόρισμα που την παρουσίαζε ως εγκληματική οργάνωση και την έφερε ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Παλαιότερα είχε χειριστεί το σκάνδαλο που αφορούσε παράνομες μετεγγραφές στα πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1980, ενώ είχε ξεσκεπάσει και τις παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών που πουλούσαν «προστασία» στο Αστυνομικό Τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. «Δεν διανοούμαι με βάση τις αρχές και τις ηθικές αξίες που πρεσβεύω να διενεργηθούν έλεγχοι σκοπιμότητας με ευτελή κίνητρα, είτε αφορά πρόσωπα του πολιτικού χώρου είτε όχι» δήλωνε πριν από έναν χρόνο σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του και συμπλήρωσε: «Το “βρόμικο” χρήμα αποστερεί τις κοινωνίες από πόρους, που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Πίσω από τους τόνους φτερά, πούπουλα και παγιέτες των σόου Κοκλώνη φαίνεται να υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που επωφελείται και ζει χάρη στο ξέπλυμα χρήματος. Η υπόθεση ήρθε στο φως χάρη στην ενδελεχή δουλειά του Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Σε μια χώρα όπου το μαύρο χρήμα φτάνει να κρύβεται ακόμα και σε κοινή θέα, η δουλειά του Βουρλιώτη μάς αφορά όλους.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ
Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια στη Μυτιλήνη. Αποφοίτησε από το εξατάξιο 2ο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε Νομική. Υπηρέτησε ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Εγινε ο νεότερος λειτουργός που διορίστηκε ποτέ στη θέση αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Δικαστών και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Από τον Ιούλιο του 2021 είναι πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα