Ορκίστηκαν βουλευτές για μόλις ένα 24ωρο!

Ο Αρχιεπίσκοπος τους ευχήθηκε να είναι «καρπεροί, όπως απαιτούν οι συγκυρίες»!

Βουλευτές για μία μέρα ορκίστηκαν οι 300, με την καθιερωμένη τελετή ορκωμοσίας στην Ολομέλεια να γίνεται σε πανηγυρικό κλίμα, παρόλο που απόψε η Βουλή διαλύεται προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής της 25ης Ιουνίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε στους βουλευτές καλή δύναμή, λέγοντάς τους «να είστε καρπεροί, με κουράγιο και δύναμη, όπως απαιτούν οι συγκυρίες». Αρχικά έγινε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο Κοράνι των τεσσάρων μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές αλλά και πολιτικοί αρχηγοί το επιθυμούσαν.

Τους 300 περίμενε ένα δώρο από τον Κώστα Τασούλα, μια τσάντα γεμάτη με εκδόσεις του ιδρύματος της Βουλής

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέλεξαν πολιτικό όρκο, όπως και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πλειονότητα των βουλευτών του ΚΚΕ. Από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, οι περισσότεροι επέλεξαν το θρησκευτικό όρκο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Στέφανος Παραστατίδης. Σημειωτέον πως χθες ορκίστηκαν δύο λιγότεροι, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς και ο Οθων Ηλιόπουλος έλειπαν στην Αμερική.

Μόνιμα στις ΗΠΑ

Ο μεν βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μένει μόνιμα στις ΗΠΑ και δεν σκοπεύει καθόλου να ορκιστεί, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός επιστρέφει το μεσημέρι από τη Βοστόνη και έχει συνεννοηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να ορκιστεί πριν διαλυθεί το Κοινοβούλιο, αμέσως μετά την εκλογή προεδρείου. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα ήταν αρκετά καλό σχεδόν σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με τα χαμόγελα, τις σέλφις και τα πηγαδάκια να δίνουν και να παίρνουν. Οι περισσότεροι βουλευτές ήρθαν με ολόκληρες τις οικογένειές τους, οι οποίες πήραν θέση στα θεωρεία που ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Μάλιστα, οι 300 είχαν και τα… τυχερά τους, καθώς τους περίμενε στα έδρανα ένα δώρο από τον Κώστα Τασούλα, μια τσάντα γεμάτη με εκδόσεις του ιδρύματος της Βουλής. Την ορκωμοσία παρακολούθησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στα υπουργικά έδρανα κάθονταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Στα υπουργικά έδρανα κάθονταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος

«Πάμε δυνατά»

Τα βλέμματα έκλεψαν τα «πρωτάκια» της Βουλής, που ήταν αρκετά, καθώς συνολικώς 104 βουλευτές πέρασαν πρώτη φορά το κοινοβουλευτικό κατώφλι. Πρώτη φορά βουλευτής ορκίστηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα λίγο πριν δώσει τον όρκο, είχε χαλαρή συνάντηση με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής. «Πάμε δυνατά για την 25η Ιουνίου, να είμαστε ακόμη περισσότεροι εδώ» είπε στους βουλευτές του.

Τα βλέμματα στο ΠΑΣΟΚ όπως και στα υπόλοιπα κόμματα είναι στραμμένα στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, η οποία θα διεξαχθεί με λίστα. Οι αρχηγοί είθισται να κρατούν τη σειρά εκλογής των βουλευτών, ωστόσο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε ανακατατάξεις όσον αφορά τις έδρες. Η σύνθεση δηλαδή της εθνικής αντιπροσωπίας που θα προκύψει από την κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα είναι αρκετά διαφορετική από την παρούσα.

Είναι ενδεικτικό πως, αν οι εκλογικοί συσχετισμοί παραμείνουν, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει πάνω από 20 επιπλέον έδρες, τις οποίες θα αποσπάσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Κρυφτούλι από Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Οπως ο διάολος το λιβάνι απέφυγαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης τις κάμερες και τους δημοσιογράφους που είχαν στήσει καρτέρι έξω από τη Βουλή. Αμφότεροι όχι μόνο μπήκαν, αλλά και βγήκαν από πλαϊνές εισόδους του Κοινοβουλίου, μη θέλοντας προφανώς να κάνουν κάποια δήλωση στα μίντια.

Ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε αρκετά νωρίτερα, καθώς είχε ραντεβού με τους βουλευτές του. Οσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο ο ίδιος όσο και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα κρατούν χαμηλούς τόνους.


75 γυναίκες στα έδρανα της Βουλής

Αρκετές ήταν οι γυναίκες -πολλές εκ των οποίων και νέες- οι οποίες ορκίστηκαν χθες για πρώτη φορά βουλευτές. Αναπόφευκτα ήταν εκείνες που μονοπώλησαν τα φλας των φωτογράφων.

Το κλίμα ήταν αρκετά καλό, με τα χαμόγελα και τις σέλφις, να δίνουν και να παίρνουν

Συνολικώς, 75 γυναίκες ορκίστηκαν χθες. Ανάμεσά τους η Σέβη Βολουδάκη, χήρα του Μανούσου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες εβδομάδες, χτυπημένος από τον καρκίνο. Συνοδευόμενη από τα παιδιά της, δήλωσε συγκινημένη και πως θα ευχόταν να παρακολουθούσε την ορκωμοσία από τη Βουλή.

Πρώτη φορά

Μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας κατάφεραν να μπουν στη Βουλή από τη «γαλάζια» παράταξη οι Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ιωάννα Λυτρίβη, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου, και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ελενα Ακρίτα και Πόπη Τσαπανίδου. Ακόμη, μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, καθώς και η σύντροφος του Γιάννη Ραγκούση Μαρίνα Κοντοτόλη.

Την ορκωμοσία παρακολούθησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το εισιτήριο για τη Βουλή εξασφάλισε και η γνωστή δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, η οποία έδωσε τη μάχη με το ΚΚΕ, όπως και η Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, την έδρα στη Β’ Αθήνας εξασφάλισε η Μιλένα Αποστολάκη.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα