Κασσελάκης: «Να δώσουμε αγώνα, είναι θέμα αρχής»

Παρέστη στις εκδηλώσεις και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε χθες το πρωί και ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής κοινότητας, ενός από μεγαλύτερα και ειδεχθέστερα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ατιμώρητο και αδικαίωτο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της Βέρμαχτ δολοφόνησαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμάλωτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης στον Τόπο Εκτέλεσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του έκανε ειδική μνεία στις γερμανικές αποζημιώσεις. Οπως τόνισε σε συναινετικό ύφος, η αξιωματική αντιπολίτευση θα βοηθήσει την κυβέρνηση εφόσον επιδιώξει να τις διεκδικήσει.

«Σε αυτόν εδώ τον πανέμορφο τόπο, τον ιερό τόπο, πριν από 80 χρόνια έχασαν τη ζωή τους πάρα πολλοί άνθρωποι, οικογένειες, απόγονοι που δεν ήρθαν ποτέ σε αυτόν τον τόπο, στην Ιστορία του. Ολοι εμείς που είμαστε στην Πολιτεία και επισκεπτόμαστε εδώ αυτή την ημέρα έχουμε μία τεράστια ευθύνη να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη. Είναι ένας αγώνας στον οποίο αναφερόταν και ο Μανώλης Γλέζος» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε:

«Για να τον παραφράσω, ακόμα και αν είναι να κερδίσουμε ένα ευρώ, αξίζει να δώσουμε τον αγώνα. Είναι ηθικό θέμα, είναι θέμα αρχής. Είμαι πολύ συγκινημένος, πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της, αν το επιθυμήσει και το επιδιώξει, για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση. Θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στην πορεία για δικαιοσύνη στο μέλλον αυτού του τόπου». Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να σκεφτούν όλους τους μαρτυρικούς τόπους από τα κατοχικά χρόνια και να υποστηρίξουν μία καλύτερη Ελλάδα από εδώ και πέρα με λιγότερη διχόνοια. Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια ως χώρα. Ας εμπνευστούμε από τα Καλάβρυτα σήμερα».

Ο Στ. Κασσελάκης έφτασε λίγο πριν από τις 10 π.μ. στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων και κατευθύνθηκε στον ιερό ναό, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου, συλλειτουργούντων έξι μητροπολιτών (Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Πατρών Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος, Ρεθύμνης Πρόδρομος και θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμφιπόλεως Χριστόφορος). Στον Τόπο Εκτέλεσης παρευρέθησαν και 10 πρέσβεις, μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα, της Πολωνίας, η οποία διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία, της Παλαιστίνης, της Σλοβακίας και της Αυστρίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα