Στον αέρα η επιστολική ψήφος

Τέλος η συναίνεση της αντιπολίτευσης μετά την τροπολογία-βόμβα της Κεραμέως

Tο απόλυτο χάος προκάλεσε στη Βουλή η βόμβα Κεραμέως, η οποία κατέθεσε αιφνιδιαστική και εμπρόθεσμη τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, τινάζοντας στον αέρα τη συναίνεση που είχε διαμορφωθεί και προκαλώντας πολλαπλές εστίες έντασης. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ οδηγούνται σε αλλαγή στάσης όσον αφορά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, με τον Σωκράτη Φάμελλο να αφήνει να εννοηθεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση αποσύρει τη συναίνεσή της και οδηγείται από το «ναι» στο «όχι». Απαντώντας η υπουργός Εσωτερικών δεν έκανε βήμα πίσω, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πώς λες στην αρχή ναι, και μετά όχι; Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος και μετά να υπαναχωρείς και να λες όχι; Τι θα πουν οι ομογενείς στον κύριο Κασσελάκη» ρώτησε η Νίκη Κεραμέως. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε δύο προϋποθέσεις προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να πει το πολυπόθητο «ναι». Οπως ανέφερε από το βήμα, το κόμμα του θα άρει τη συναίνεση, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την επίμαχη τροπολογία Κεραμέως, και εάν δεν γίνει δεκτή η ένσταση της Χαριλάου Τρικούπη, να ψηφίζουν με επιστολική στην Ελλάδα μόνο όσοι διαπιστωμένα έχουν κώλυμα, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενοι, άτομα με αναπηρία κ.ά. «Τινάξατε στον αέρα τη συναινετική πλειοψηφία.

Σήμερα σας δίνουμε μια ακόμη τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα είναι απολύτως αρνητικό. Στη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια παρενέβη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο και αντιδραστικό το νομοσχέδιο και εξαπολύοντας βέλη και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τα συνεταιράκια της κυβέρνησης.

Διμέτωπα βέλη, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, εξαπέλυσε και ο Αλέξης Χαρίτσης. «Είναι εντυπωσιακή η πολιτική αφέλεια, για να μην πω τίποτα χειρότερο, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Με το “ναι” τους άνοιξαν τον δρόμο για τον ακραίο τακτικισμό της Ν.Δ.» ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, ψέγοντας τους πρώην συντρόφους του στην Κουμουνδούρου.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του τροπολογία-αντιπρόταση για τη δημιουργία ειδικών περιφερειών αποδήμων, Ευρώπης, Αμερικής, χωρών Ωκεανίας – Απω Ανατολής και υπολοίπων χωρών. Επί της ουσίας αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογή τεσσάρων βουλευτών από την ομογένεια. Πρόκειται για επαναφορά της παλαιότερης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με την τροπολογία να υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία, όπως όλα δείχνουν μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. και της Πλεύσης Ελευθερίας.


«Καλπονοθεία» καταγγέλλει ο Βελόπουλος

Μετωπική σύγκρουση είχε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές καταγγέλλοντας «καλπονοθεία» και τη Νίκη Κεραμέως να σχολιάζει πως το κόμμα του είχε ταχθεί συνολικώς τρεις φορές από το 2019 και μετά υπέρ της επιστολικής ψήφου, αλλά σήμερα κάνει στροφή 180 μοιρών.

«Δεν θα ψηφίζουν οι νεκροί και τα δέντρα, επειδή το θέλετε εσείς» ανταπάντησε ο Κυριάκος Βελόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος απέδωσε την αλλαγή στάσης της Ελληνικής Λύσης στα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στους αποδήμους στις εκλογές του καλοκαιριού. «Ξέρετε γιατί διαφωνήσατε σήμερα; Ενα νούμερο θα σας πω: 0,94%. Αυτοί είστε!» σχολίασε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, προσθέτοντας: «Εμείς δεν πουλάμε βυζαντινά, αν έχετε έστω μία καταγγελία ότι έχει ψηφίσει νεκρός να την κάνετε, αλλιώς είναι λόγια του αέρα».

Σκωπτικό υπήρξε το σχόλιο του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος σημείωσε, απευθυνόμενος στον Θεόδωρο Λιβάνιο: «Εσύ έφυγες για την καρέκλα από το ΠΑΣΟΚ και πήγες στη Ν.Δ., ενώ εγώ άφησα την καρέκλα», με τον αναπληρωτή υπουργό να εξεγείρεται από το κυβερνητικό έδρανο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα