Νέα θεωρία για την ταυτότητα των θαμμένων στη Βεργίνα

Σύμφωνα με τη μελέτη, στους βασιλικούς τάφους υπάρχουν τα οστά του Φιλίππου του Β’, καθώς και της θετής μητέρας, των ετεροθαλών αδελφών και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Μια νέα θεωρία για την ταυτότητα των νεκρών στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών διατυπώνει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Archaeοlogical Science». Σύμφωνα με τη μελέτη, στους βασιλικούς τάφους υπάρχουν τα οστά του Φιλίππου του Β’, της θετής μητέρας, των ετεροθαλών αδελφών και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί με πανοπλίες και άλλα αντικείμενα που ανήκουν στον ίδιο τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα σκελετικά στοιχεία με τη βοήθεια μακρο-φωτογραφιών, ακτινογραφιών και ανατομικής εξέτασης. Οι συντάκτες της μελέτης συνδύασαν οστεολογικές αναλύσεις, μακρο-φωτογραφίες, ακτίνες Χ και ανατομικές εξετάσεις των αρχαίων υπολειμμάτων με ιστορικές πηγές του παρελθόντος. Στον ανδρικό σκελετό του τάφου Ι βρέθηκε σύντηξη γονάτων, κάτι που συμφωνεί με τα ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη χωλότητα του βασιλιά Φιλίππου Β’. Ο τάφος Ι περιείχε τα οστά ενός άνδρα με τραυματισμένο γόνατο, καθώς και μιας γυναίκας και ενός μωρού, που ήταν μόλις ημερών ή εβδομάδων τη στιγμή του θανάτου. Ετσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανδρική φιγούρα ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας, ο οποίος ήταν γνωστό ότι κούτσαινε. Η εξαιρετικά νεαρή ηλικία του βρέφους είναι επίσης ιστορικά συνεπής με την ιστορία της δολοφονίας του Φιλίππου, το 336 π.Χ.

Η «πολεμίστρια» Αδέα Ευρυδίκη

Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, ο Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε από τον σωματοφύλακά του λίγες μόνο ημέρες αφού η σύζυγός του Κλεοπάτρα γέννησε. Η δολοφονία πιστεύεται ότι είχε διαταχθεί από την προηγούμενη σύζυγο του Φιλίππου, την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία, η Ολυμπιάδα σκότωσε την Κλεοπάτρα και το μωρό της, πιθανόν καίγοντάς τους ζωντανούς, προκειμένου ο Αλέξανδρος να λάβει τον θρόνο από τον πατέρα του.

Ορισμένοι μελετητές υπεστήριζαν ότι ο Φίλιππος Β’ ετάφη στον τάφο ΙΙ, στον οποίο φιλοξενούνταν επίσης τα οστά ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, η απουσία μωρού, σε συνδυασμό με την απουσία εμφανών ενδείξεων σωματικού τραύματος στον ανδρικό σκελετό εξαλείφει αυτή την πιθανότητα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ΙΙ ανήκε στην «πολεμίστρια» Αδέα Ευρυδίκη, σύζυγο του ετεροθαλούς αδελφού του Αλεξάνδρου, βασιλιά Αρριδαίου. σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν με βάση σκελετικά στοιχεία για υπερβολική ιππασία. Τέλος, οι συντάκτες της μελέτης δεν ανακαλύπτουν στοιχεία που να αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο Αλέξανδρος Δ’, ο έφηβος γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι θαμμένος στον τάφο ΙΙΙ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα