Κορονοϊός: Εμβόλια για τις νέες υποπαραλλαγές

Οι επιδημιολόγοι συνιστούν το νέο, επικαιροποιημένο φάρμακο για άτομα με χρόνια νοσήματα. Αρχισαν εμβολιασμοί τη Δευτέρα

Αρχισαν τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, με τους επιδημιολόγους να συνιστούν το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τις ευάλωτες ομάδες με χρόνια νοσήματα που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, είτε έχουν ανοσοκαταστολή είτε όχι. Τονίζουν, μάλιστα, ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ με μία δόση θα είναι καλυμμένοι.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε ότι αυτήν την περίοδο μάλλον παρατηρείται μια έξαρση των κρουσμάτων στις υποπαραλλαγές της Omicron, γι’ αυτό και συνιστάται να το κάνουν όσοι είναι άνω των 65 ετών, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό, που λόγω επαγγέλματος είναι εκτεθειμένο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό και ότι θα διενεργείται μόνο σε εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον, για τον λόγο που δεν βγαίνει άμεσα θετικό το τεστ όταν κάποιος νοσεί από κορονοϊό ξεκαθάρισε πως το ιικό φορτίο δεν ανεβαίνει ψηλά σε άτομα που έχουν περάσει πολλές φορές και δεν βγαίνει το τεστ θετικό.

Σχετικά με την έξαρση των ιώσεων που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες, είπε ότι αναμένεται πιο ήπιος χειμώνας, παρότι υπάρχει τώρα μια αυξητική τάση, ενώ συμπλήρωσε ότι μπορούν να γίνουν μαζί και το εμβόλιο της γρίπης και αυτό του κορονοϊού. Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς των ενηλίκων, των βρεφών άνω των 6 μηνών και των παιδιών μέχρι 4 ετών, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει και ο προγραμματισμός εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. 

Η αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, απευθύνεται σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν και έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση από κορονοϊό, καθώς και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν.

Οπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η χώρα μας έχει ήδη προμηθευτεί 1.600.000 δόσεις των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων και θα παραλάβει όσες χρειαστούν για την εμβολιαστική περίοδο 2023-2024. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το μονοδύναμο εμβόλιο κατά της υποπαραλλαγής XBB1.5 της Omicron, που παράγεται από τις εταιρίες  BioNTech/Pfizer, Comirnaty και Monovalent, το οποίο είναι διαθέσιμο στη χώρα μας σε 352 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Θυμίζουμε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει από τους ενδιαφερομένους ή τους κηδεμόνες τους, εφόσον είναι παιδιά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή στο φαρμακείο. Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και την ίδια μέρα με το αντιγριπικό εμβόλιο -σε διαφορετικά ανατομικά σημεία-,  αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το αντιγριπικό εμβόλιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα