Αλαλούμ με το νέο ΦΠΑ από σήμερα. Μέγας πονοκέφαλος ο συνδυασμός στις πρώτες ύλες του ίδιου προιόντος
Ανατιμήσεις-φωτιά σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης προκαλούν οι αναπροσαρμογές στους συντελεστές ΦΠΑ, που έχουν φέρει σε κατάσταση νευρικής κρίσης νοικοκυριά και επιχειρηματίες.
Οι πολίτες θα επιβαρύνονται από σήμερα με τιμές ακριβότερες τουλάχιστον κατά 9%-10% κατά την προμήθεια των τροφίμων (σε φυσική μορφή τυποποιημένα ή σερβιρισμένα), που μετατάσσονται από το 13% στο 23%. Η κατάσταση, όμως, γίνεται εξωφρενική σε περιπτώσεις όπου ο συνδυασμός πρώτων υλών στο ίδιο τρόφιμο εκτοξεύει τον ΦΠΑ από το 13% στο 23%! Για παράδειγμα, το νωπό ή το κατεψυγμένο χοιρινό έχει 13%, αλλά αν είναι καπνιστό έχει 23%! Επίσης, ένα μπουτάκι κοτόπουλο έχει 13%, αλλά αν είναι παναρισμένο τότε έχει ΦΠΑ 23%! Οσον αφορά, δε, τα έτοιμα χοιρινά σουβλάκια που πωλούν πολλά κρεοπωλεία, αν έχουν μόνο κρέας επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, αλλά αν έχουν και πιπεριές τότε ο ΦΠΑ είναι 23%, παρότι οι πιπεριές, αν πουληθούν ξεχωριστά, έχουν ΦΠΑ 13%! Τα παράδειγμα της… τρέλας δεν σταματούν εκεί! Τα εμφιαλωμένα νερά, το φρέσκο γάλα και το απλό ψωμί, που πωλούνται απλώς για να καταναλωθούν στα σπίτια των πελατών, θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, ενώ τα ίδια προϊόντα, εφόσον πωλούνται για επιτόπια κατανάλωση, θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 23%!
Τα αρτοποιεία θα πρέπει, εξάλλου, να χρεώνουν το απλό ψωμί, το μη συσκευασμένο ψωμί σε φέτες (ψωμί του τοστ) και τα απλά κουλούρια ψωμιού, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία, με ΦΠΑ 13% και όλα τα υπόλοιπα παράγωγα του ψωμιού, τα επονομαζόμενα και «αρτοποιήματα», δηλαδή τα ψωμιά και τα κουλούρια με γέμιση (σταφιδόφωμα, τυρόψωμα, ελιόψωμα, τυροκούλουρα, σταφιδοκούλουρα κ.λπ.), τις φρυγανιές, τις πίτες (τυρόπιτες, κασερόπιτες, σπανακόπιτες, μπουγάτσες κ.λπ.), αλλά και τα συσκευασμένα ψωμιά του τοστ με ΦΠΑ 23%!
Τα κρέατα
Στα κρεοπωλεία, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες και ο μοσχαρίσιος κιμάς θα πρέπει να χρεώνονται στον πελάτη με ΦΠΑ 23%, ενώ όλα τα λοιπά νωπά κρέατα (χοιρινά, αρνίσια κ.λπ.) και ο χοιρινός κιμάς θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 13%. Αν ο κιμάς είναι ανάμεικτος, δηλαδή μοσχαρίσιος και χοιρινός, θα χρεώνεται με τον συντελεστή ΦΠΑ του είδους εκείνου το οποίο εμπεριέχεται στον κιμά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Δηλαδή, αν στον ανάμεικτο κιμά το χοιρινό είναι περισσότερο από 50% ο ανάμεικτος κιμάς θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ εάν το μοσχαρίσιο … επικρατεί σε ποσοστό άνω του 50% ο κιμάς θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%! Από την άλλη πλευρά, τα μετασκευασμένα προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι, η μορταδέλα, το ζαμπόν, το μπέικον και τα λοιπά αλλαντικά, θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 23%. Επίσης το απλό χοιρινό σουβλάκι κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ το χοιρινό σουβλάκι κρεοπωλείου με προσθήκες (π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ), ή προψημένο ή αλλιώς παρασκευασμένο θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%!
Το ελαιόλαδο θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ τα υπόλοιπα λάδια (σογιέλαια, ηλιέλαια, καλαμποκέλαια κ.λπ.) θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.
Για τα απλά ζυμαρικά κάθε τύπου, όπως σπαγκέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες κ.λπ., καθώς επίσης και για τα ζυμαρικά με γεύσεις, αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά), ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 13%, ενώ για τα ζυμαρικά που είναι παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κ.λπ., ισχύει ΦΠΑ 23%!
Θέλουν να καταργήσουν και το χύμα τσίπουρο λόγω φοροδιαφυγής!
Συστάσεις για να καταργηθεί η διακίνηση χύμα τσίπουρου και να θεσπιστεί κλιμακωτή φορολογία για τους ζυθοπαραγωγούς περιλαμβάνει η δεύτερη «εργαλειοθήκη» (toolkit) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.
Στη μελέτη του κλάδου των ποτών ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι ετησίως 17.000.000 – 19.000.000 λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Η πρόταση του οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση χύμα τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών. Η πρόταση αυτή, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο οργανισμός, είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Εναλλακτικά προτείνεται να υποχρεωθούν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά, κάτι που όμως έχει το μειονέκτημα της δυσκολίας στους ελέγχους.
Για την μπίρα η πρόταση είναι να θεσπιστεί κλιμακωτή φορολογία στους μικρούς παραγωγούς, ούτως ώστε να τους δοθούν κίνητρα, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης, προτείνεται η άρση σειράς εμποδίων, όπως τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα για εγκαταστάσεις παραγωγής μπίρας, οινοπνευματωδών, εμφιάλωσης, επεξεργασίας νερού κ.ά., η υποχρέωση των ζυθοποιείων να διαθέτουν ξεχωριστή αποθήκη πρώτων υλών, η απαγόρευση παραγωγής ξιδιού και αλκοολούχων ποτών από τα οινοποιεία κ.ά.
Στέλιος Κράλογλου


