Τον Ιανουάριο η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους στις νέες ζώνες που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών
Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου.
Εφόσον ανοίξουν οι αιτήσεις στο TAXIS στα μέσα του Δεκεμβρίου, η πρώτη πληρωμή αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο στους δικαιούχους που ήδη θα έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης. Για να ανοίξει όμως η αίτηση απαιτείται η έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.
105.000.000
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να διαθέσει και για την περίοδο Οκτωβρίου 2016 – Απριλίου 2017 το ποσό των 105.000.000 ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Ταυτόχρονα όμως αποφάσισε να αλλάξει και ορισμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, προκειμένου να γίνει δικαιότερη κατανομή του διαθέσιμου κονδυλίου.
Τι μέλλει γενέσθαι με τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης:
Οσο ασκούσε τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ο Τρύφων Αλεξιάδης, εξετάστηκε η μετακίνηση κάποιων νομών στις γεωγραφικές ζώνες β΄ και α΄, τις λεγόμενες και πιο… ψυχρές ζώνες -όπου θεωρείται ότι επικρατούν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Απριλίου και όπου επιδοτούνται με επίδομα περισσότερα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας- με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ετήσιου εισοδήματος ή και συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
Ειδικότερα, εξετάστηκε κάποιοι νομοί που περιλαμβάνονται στη γεωγραφική ζώνη γ΄, όπου η επιδότηση μέσω του επιδόματος καλύπτει ποσότητα 8 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας, να μεταφερθούν στη γεωγραφική ζώνη β΄, όπου η επιδότηση με επίδομα θέρμανσης καλύπτει ποσότητα 15 λίτρων ανά τ.μ. κύριας κατοικίας, ώστε το συνολικό ποσό επιδόματος για ίδιας έκτασης κατοικία να καλύπτει μεγαλύτερη συνολική ποσότητα λίτρων πετρελαίου θέρμανσης και εν τέλει να είναι υψηλότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση το συνολικό ποσό επιδόματος θα αυξανόταν κατά 87,5% για τους κατοίκους των νομών που θα μεταφέρονταν από τη γ΄ στη β΄ ζώνη!
Επιπλέον, κάποιοι νομοί που σήμερα είναι ενταγμένοι στη γεωγραφική ζώνη β΄, όπου η επιδότηση καλύπτει 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας, εξετάστηκε να μεταφερθούν στη γεωγραφική ζώνη α΄, όπου η επιδότηση καλύπτει 25 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Για τους κατοίκους που διαμένουν στους νομούς αυτούς το συνολικό ποσό επιδόματος θα αυξανόταν κατά 66%!





