Έλαμψαν οι Έλληνες
Στην κορυφή του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου! Ο Παναγιώτης Καραΐσκος και η Ματίνα Νούλα εισήλθαν πρώτος και πρώτη, αντίστοιχα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εν μέσω αποθέωσης από τους χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν στις εξέδρες και στους δρόμους, και αναδείχτηκαν δεύτερη φορά στην αθλητική καριέρα τους πανελληνιονίκες στον πιο ιστορικό, τον λαμπρότερο, τον μοναδικό, τον εθνικό αθλητικό μας αγώνα.
- Aπό τον Θοδωρή Λινάρδο
Ατυπος νικητής του Μαραθωνίου ήταν ο Κενυάτης Εντουιν Κίπροπ Κίπτο με χρόνο 2:10.34, κάνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ στον Μαραθώνιο. Δεύτερος τερμάτισε ο Κενυάτης Κιλίμο και τρίτος ο επίσης Κενυάτης Κιτσάνα. Οι Κενυάτες αθλητές τρέχουν εκτός συναγωνισμού. Παρά το «γεμάτο» ρόστερ στις λίστες με τις συμμετοχές, ο αγώνας των Ελλήνων ήταν μοναχικός στη μεγαλύτερη διάρκειά του, σημάδι της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρέθηκαν τα δύο παιδιά του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
Η ζέστη, η υγρασία και ο νότιος άνεμος δεν ήταν σύμμαχοι των δρομέων, ωστόσο ο νικητής και η νικήτρια του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου δεν πτοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και την έλλειψη έντονου συναγωνισμού και πέτυχαν πολύ καλές επιδόσεις. Ο Παναγιώτης Καραΐσκος 2:20.10 και η Ματίνα Νούλα 2:39.28, ελάχιστα πάνω από το ρεκόρ διαδρομής από Ελληνίδα, το 2:39.10 της Μαρίας Πολύζου, που αντέχει από το 1997. Ο χρόνος της ήταν πάντως νέα καλύτερη επίδοση σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου.
Στον αγώνα των ανδρών, ο Γιώργος Μενής ήταν αυτός που ξεκίνησε με τον γρηγορότερο ρυθμό και ηγήθηκε του γκρουπ των προπορευόμενων, αλλά πριν από το 10ο χιλιόμετρο ο Παναγιώτης Καραΐσκος είχε πάρει το προβάδισμα έχοντας μαζί του μόνο τον Αμαντέους Κλέμεντς. Μετά το 15ο χιλιόμετρο είχε απομείνει πια μόνος του κι έτσι πορεύτηκε μέχρι το φινάλε, κάνοντας δύο τις νίκες. Τον Καραΐσκο ακολούθησαν ο Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου) με χρόνο 2:23.24, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Ούγγρος Λάσλο Τάρναϊ με το συμβολικό bib number 776 (το έτος-αφετηρία των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) και επίδοση 2:23.52.
Ελάχιστα πίσω του ήρθε να τερματίσει ο περσινός νικητής Μπάμπης Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός) σε 2.24.02 για να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στην κατάταξη του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα η σύζυγός του τού ανακοίνωσε ότι περιμένει το δεύτερο παιδί τους! Στην κούρσα των γυναικών η φορμαρισμένη Κατερίνα Κουτλή έμεινε κοντά στη Νούλα μέχρι το 10ο χιλιόμετρο, αλλά η περσινή νικήτρια άρχισε να ξεμακραίνει, έφτασε τη διαφορά στο ένα λεπτό στο 15ο και δεν κοίταξε ξανά πίσω.
Το 2:39.28 ήταν νέο ρεκόρ για την ίδια στην κλασική, αυθεντική διαδρομή, αλλά η απογοήτευση που δεν έκανε δικό της το ελληνικό ρεκόρ αγώνων ήταν έκδηλη. Η Παναγιώτα Βλαχάκη (ΓΑΣ Ιλισός) ήταν δεύτερη με χρόνο 2:49.31 και η Ράνια Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009), η νικήτρια της τριετίας 2015-17, τρίτη με 2:52.07, στον τελευταίο της Μαραθώνιο. Πριν φτάσουν στο Στάδιο οι πρώτοι μαραθωνοδρόμοι πραγματοποιήθηκαν επίσης ο αγώνας των 1.200 μ. για παιδιά και οι αγώνες Special Olympics.


