Οι… βρεγμένοι τη βροχή δεν τη φοβήθηκαν!

Με εχθρό τη βροχή που μείωσε λίγο τον αριθμό συμμετοχής, αλλά με αισθητά μεγαλύτερο παλμό, η δεύτερη ημέρα συγκέντρωσης των Ελλήνων «Indignados» στο Σύνταγμα ήταν διαφορετική. Οχι μόνο γιατί οι χιλιάδες «Αγανακτισμένων» (το βράδυ, μετά τις 21.00 ξεπερνούσαν τις 15.000), που ανταποκρίθηκαν στο νέο διαδικτυακό κάλεσμα, δημιούργησαν την εικόνα μιας… πολύχρωμης, από τις ομπρέλες, λαοθάλασσας. Αλλά και γιατί οι πολίτες -παρέες νέων, οικογένειες, συνταξιούχοι, μαθητές- «ανέβασαν» την ένταση της διαδήλωσης σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα.

Πιο πολλές οι ελληνικές σημαίες, ακόμα περισσότερα τα συνθήματα, κάποια οργισμένα και με παραλήπτη ειδικά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Προδότη, ρουφιάνε, Αμερικάνε», «Διώξτε τώρα τον πουλημένο, δεν μπορώ… δεν μπορώ να περιμένω», «Γιωργάκη, μ…, δεν ήρθαμε για πλάκα». Παραλήπτης και ο «κύριος μαζί τα φάγαμε» Θεόδωρος Πάγκαλος: «Εοε… ο ο ο, φέρτε μας τον Πάγκαλο να φάμε χοιρινό», «Πάγκαλε, πεινάμε, κατέβα να σε φάμε». Τον ρυθμό έδιναν οι κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα μπρίκια, τα τύμπανα και οι μαράκες (ξύλινο μουσικό όργανο) που ηχούσαν ασταμάτητα. Ο εθνικός ύμνος ακούστηκε και πάλι αργά το βράδυ.

Στο μεταξύ, μια μεγάλη ομάδα «Αγανακτισμένων» ανέλαβε να στήσει το «στρατηγείο» τους πάνω στην πλατεία: τρεις τεράστιες λινάτσες ως προστασία από τη βροχή, δύο πτυσσόμενα τραπέζια, ένα αντίσκηνο. «Χρειαζόμαστε υλικά: καρέκλες, τραπέζια, ψυγειάκι», «φτιάχνουμε ομάδες εργασίες. Για συμμετοχή, εδώ» έγραφαν σε άσπρες καρτέλες. Κάθε βράδυ μετά τις 21.00 θα πραγματοποιείται συνέλευση-συζήτηση.

Στα πανό προστέθηκε ακόμα ένα γραμμένο στα ιταλικά: «Κάντε ησυχία. Θα ξυπνήσουν οι Ιταλοί» έγραψαν οι Ελληνες σε μια κίνηση… αφύπνισης και των γειτόνων, ενώ τόσο το χαρακτηριστικό πορτοκαλί πανό με το μαύρο ελικόπτερο -πρόταση για μέσο διαφυγής από τη χώρα στους 300 της Βουλής (!)- όσο και το «ξυπνήσαμε. Τι ώρα είναι; Ωρα να φύγετε!» βρίσκονταν ξανά στην πρώτη γραμμή. Μικροί και μεγάλοι φώναζαν ασταμάτητα. «Να έρθει, να έρθει μια νύχτα μαγική, σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί», «πουλήσατε νησιά, πουλήσατε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας, βρε παλιοτσογλ…», «πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω. Ουστ!».

Για δεύτερη ημέρα συμμετείχε η συνταξιούχος Χαρά Καραγιάννη. «Γέμισα με πέτρες το κατσαρολικό. Και θα τους τρυπήσω τα αυτιά! Θα με ακούν ακόμα και στον ύπνο τους» είπε η συνταξιούχος κυρία Χαρά Καραγιάννη. Δίπλα της ο κ. Φώτης περνούσε το δικό του μήνυμα μέσα από την κατσαρόλα: «Μεσίτες πολιτικοί, ξεπουλάτε την Ελλάδα. Ουστ!»

Για πρώτη φορά «κατέβηκε» χθες ο 17χρονος Δημήτρης Χασιώτης. «Δεν ήρθα μόνος μου, αλλά μαζί με τη μητέρα μου, που πάντα με κρατούσε μακριά από τις πορείες γιατί φοβόταν. “Βγες στον δρόμο! Κι εγώ μαζί σου! Πόσα θα καταπιούμε πια;” μου λέει τώρα».

Πάνω από 3.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά άνθρωποι κάθε ηλικίας άναψαν κεριά, πάνω από 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Τρίπολης, στης Καλαμάτας κ.α.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα