Γιρλάντες, μπαζάρ, μουσικές και μια ευχή

Εορταστικό κλίμα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες του χρόνου σε ολόκληρη τη χώρα, με τον Αγιο Βασίλη να έχει… μεταναστεύσει, όπως φαίνεται, από τη Λαπωνία στην Ελλάδα και να έχει «σπείρει» τα χωριά του από την Πελοπόννησο μέχρι την Εδεσσα! Την τιμητική τους την ξεχωριστή αυτή περίοδο του χρόνου έχουν επίσης τα παζάρια και οι συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που συνδυάζουν τη διασκέδαση με το κοινωνικό έργο, σε μία περίοδο όπου όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας -και ιδιαίτερα τα παιδιά- το έχουν ανάγκη. Οι χριστουγεννιάτικες μικροπόλεις και παραμυθουπόλεις που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της χώρας προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να ζήσουν τη μαγεία των ήμερων αφήνοντας πίσω τους για λίγο τις σκοτούρες του 2012.

Στην Αθήνα

Στην πρωτεύουσα, με το σύνθημα «Η Αθήνα γιορτάΖΕΙ» το εορταστικό μενού περιλαμβάνει στολισμούς, μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, παιδικές εκδηλώσεις, παζάρια, παγοδρόμια, δράσεις αλληλεγγύης και φυσικά… μπόλικα χριστουγεννιάτικα χωριά.

Το σύνθημα για την έναρξη των εορτών δόθηκε την περασμένη Τρίτη στην πλατεία Συντάγματος, με τη φωταγώγηση και τον στολισμό της με 16 πρωτότυπα έλατα, ενώ σε αυτήν έχει εγκατασταθεί και παγοδρόμιο, όπου οι Αθηναίοι μπορούν να απολαύσουν τις βόλτες και τις… τούμπες τους στον πάγο. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι φέτος η εορταστική ατμόσφαιρα να βρίσκεται σε όλες τις πλατείες, στα κέντρα πολιτισμού, ακόμα και στους σταθμούς του μετρό της πόλης, με τις πλατείες Μοναστηρακίου και Κλαυθμώνος να αποτελούν τα μουσικοχορευτικά κέντρα, με πλήθος συναυλιών και χορευτικών εκδηλώσεων. Για τον σκοπό αυτόν, άλλωστε, έχουν κινητοποιηθεί συνολικά περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες και παιδαγωγοί, που σκοπεύουν να παρασύρουν μικρούς και μεγάλους σε ένα ατέλειωτο πάρτι.

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων θα βρει τους Αθηναίους στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία του ανατρεπτικού συγκροτήματος Burger Project, ενώ, σε αντίθεση με όσα είχαμε συνηθίσει, η αλλαγή του χρόνου θα γιορταστεί στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, υπό τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, τους Μπλε και τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπολυο να υποδέχονται το ελπιδοφόρο 2013.

Στο πνεύμα των ημερών μπαίνει και η Τεχνόπολη στο Γκάζι («Χριστουγεννιάτικη Ιστορία στην Τεχνόπολη»), η οποία μετατρέπεται σε μια παραμυθούπολη με καρουσέλ, δεκάδες παιχνίδια και παγοδρόμιο. Αντίστοιχο σκηνικό έχει στηθεί -όπως κάθε χρόνο- και στο Ζάππειο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να απολαύσουν, εκτός από το καρουσέλ και τα άλλα παιχνίδια, παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές. Ανατολικότερα, και συγκεκριμένα στο Εκθεσιακό Κέντρο MEC της Παιανίας, θα συναντήσετε και το πλησιέστερο στην Αθήνα… χωριό του Αγιου Βασίλη. Σε αυτό, εκτός από τον αγαπημένο άγιο όλων των παιδιών, θα βρίσκονται γνωστοί ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν το λούνα παρκ και τα φουσκωτά παιχνίδια για τους μικρούς επισκέπτες του αγίου…

Στον Πειραιά

Τα γιορτινά του φοράει αυτές τις ημέρες και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς. Η αρχή έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, οπότε πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χριστουγεννιάτικου χωριού στην πλατεία Κανάρη και το άναμμα του δέντρου με τη βοήθεια μικρών Πειραιωτών. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου το χριστουγεννιάτικο χωριό θα υποδέχεται μικρούς και μεγάλους με πλήθος παιχνιδιών και δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, φωταγωγήθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου από τον δήμαρχο της πόλης Βασίλη Μιχαλολιάκο και το καράβι των Χριστουγέννων, το οποίο, όπως ο ίδιος τόνισε, «θα πάει σε όλες τις πλατείες και θα καταλήξει στο Δημοτικό Θέατρο, που θα ανοίξουμε φέτος, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο». Το «καράβι της ελπίδας» θα ολοκληρώσει τον «πλου» του στις γειτονιές του Πειραιά την ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, οπότε και θα «δέσει» στο Δημοτικό Θέατρο.

Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις

Τις γιορτινές αυτές ημέρες όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να τις αφιερώσουν σε κοινωφελείς σκοπούς με τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων παζαριών, τα έσοδα των οποίων ενισχύουν μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας. Ετσι, το Δίκτυο Εθελοντών Αμεσης Κοινωνικής Δράσης «Πράξεις Ζωής» πραγματοποιεί σήμερα παζάρι στην πλατεία Νέας Σμύρνης, με τα έσοδα να δωρίζονται στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» για την αγορά θερμοκοιτίδας. Σήμερα, επίσης, ο οργανισμός «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος» θα βρίσκεται στην αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων σε ένα ξεχωριστό, γεμάτο εκπλήξεις παζάρι χριστουγεννιάτικων ειδών. Επιπλέον, μέχρι και αύριο τη σουίτα 100 του ξενοδοχείου Intercontinental «καταλαμβάνουν» εθελοντές των Παιδικών Χωριών SOS, με χειροποίητα έργα ανεξάρτητων δημιουργών για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο η ομάδα εθελοντών των κατασκηνώσεων «Χαρούμενα Παιδιά – Χαρούμενα Νιάτα» θα βρίσκεται στο Κλειστό Γυμναστήριο «Ιωάννης Φωκιανός», απέναντι από το Καλλιμάρμαρο, όπου σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές θα πωλούνται διακοσμητικά, παιχνίδια και οικιακές μικροσυσκευές με σκοπό την ενίσχυση της κατασκήνωσης όπου κάθε καλοκαίρι παραθερίζουν δωρεάν παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Στο λούνα παρκ «Τα Αηδονάκια», στο πλαίσιο του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού 2», διοργανώνεται από αύριο μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου φιλανθρωπικό μπαζάρ για τη στήριξη του έργου του Χαμόγελου του Παιδιού. Τέλος, χριστουγεννιάτικη συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα διοργανώνει στις 22 Δεκεμβρίου και το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με τη συμμετοχή 250 παιδιών, μέρος των εσόδων της οποίας θα διατεθούν στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).

Από την Ονειρούπολη της Δράμας στα ξωτικά της Τρίπολης

Ο Αγιος Βασίλης, συνεχίζοντας το χριστουγεννιάτικο… τουρ στη χώρα, θα κάνει την εμφάνισή του και στη Λάρισα, στη σκεπαστή αγορά Νεαπόλεως, όπου βρίσκεται το «χωριό» του, με καλεσμένους πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, παρουσιαστές, τραγουδιστές και αθλητές, από τη Νατάσα Θεοδωρίδου μέχρι τη Φανή Χαλκιά!

Στην Αγραλαστή Πηλίου, όπου βρίσκεται ένα ακόμα «χωριό» του πολυταξιδεμένου αγίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου με τη φωταγώγηση του δέντρου, ζωντανή μουσική, ζογκλέρ, κλόουν, ταχυδακτυλουργούς και μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην τρίτη ηλικία, με μπαλάντες και καντάδες! Εκτός όμως από το συνηθισμένο πια καρουσέλ, οι επισκέπτες αυτού του «χωριού» θα μπορούν να απολαύσουν ζεστή σούπα και κρέατα.

Η Μακεδονία πάντως φαίνεται να κρατάει τα σκήπτρα όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα χωριά, με την Ονειρούπολη της Δράμας να αποτελεί το πλέον γνωστό, ενώ δεν είναι λίγες οι πόλεις που ακολούθησαν το παράδειγμά της. Ετσι, ντόπιοι και επισκέπτες της Νάουσας μπορούν να περιπλανηθούν στο Δάσος των Χριστουγέννων, της Εδεσσας να χαθούν στη Χριστουγεννιάτικη Παραμυθοχώρα και της Σκύδρας στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Οπως είναι φυσικό, σε όλα τα παραπάνω ο Αγιος Βασίλης και τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο.

Το παραμύθι των Χριστουγέννων ζωντανεύει και στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, την Τρίπολη, με τον δήμο να έχει ετοιμάσει πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες. Την ερχόμενη Παρασκευή στις 21 Δεκεμβρίου (στις 18.00) τα ξωτικά και οι Νεράιδες των Ευχών ανοίγουν τις πόρτες στο Χωριό των Χριστουγέννων στην πλατεία Αρεως. Εκεί, ο αγαπημένος όλων των παιδιών παππούλης με την άσπρη μακριά γενειάδα θα υποδέχεται τους μικρούς του φίλους και θα τους… ξεναγεί στο Νεραϊδόσπιτο, στο Σπίτι της Φαντασίας, στο Σοκολατόσπιτο καθώς και στις υπόλοιπες γειτονές του χωριού, όπου θα βρίσκονται δύο καρουσέλ, τρενάκια και ένα ανοιχτό παγοδρόμιο.

Αγγελος Σκορδάς

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα