Και νέα παράταση για τα αυθαίρετα!

Μέχρι τις 8 Μαΐου η προθεσμία για να έρθει το καινούργιο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος

Ρεπορτάζ
Β. Παπακωνσταντόπουλος

Νέα παράταση, αυτή τη φορά ως τις 8 Μαΐου, θα πάρει ο ισχύων νόμος για τα αυθαίρετα. Η προηγούμενη παράταση εκπνέει στις 8 Φεβρουαρίου, αλλά η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να παρατείνει για ακόμα τρεις μήνες την προθεσμία, προκειμένου να εξεταστούν οι χιλιάδες παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, το οποίο είχε παρουσιάσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Το τελευταίο διάστημα πάντως πολλοί απ’ όσους έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους νόμους δεν πληρώνουν, καθώς δεν τους περισσεύουν χρήματα και περιμένουν τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, που υπόσχεται ο νέος νόμος.
Παράλληλα, με πολύ αργούς ρυθμούς υποβάλλονται στο σύστημα νέες αιτήσεις, αφού οι προσδοκίες για μικρότερα πρόστιμα και περισσότερες δόσεις φρενάρουν τους ιδιοκτήτες κτισμάτων με αυθαιρεσίες.

Παρεμβάσεις

Συνολικά πρόκειται για την τέταρτη παράταση του νόμου Καλαφάτη (4178/2013), που τέθηκε αρχικά σε ισχύ για 18 μήνες και κλείνει αισίως 42.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος θα διατηρηθεί η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση πριν από τον ανασχηματισμό ο Γιάννης Τσιρώνης, αλλά θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις σε επιμέρους ζητήματα, με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία και να υπαχθούν στον νέο νόμο όσο το δυνατόν περισσότερα αυθαίρετα.

Οσον αφορά το Κτηματολόγιο, θα υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του Κτηματολογίου και τα υποθηκοφυλακεία, ενώ από τις 32 νέες μελέτες που προκηρύχθηκαν μόνο για τις τέσσερις υπάρχει αντιδικία. Επίσης εντός του Μαρτίου αναμένεται η θεσμοθέτηση των 11 εκ των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, εκτός από αυτό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα ακολουθήσει ως το τέλος του έτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα