Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Πρόκειται για άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τ ο πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκε χθες στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για άνδρα ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στην Πορτογαλία και μετέβη με συμπτώματα που έχουν τα χαρακτηριστικά της νόσου στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Όπως αναφέρουν οι ιατρικές πληροφορίες, ο άνδρας που βρέθηκε θετικός στον σχετικό έλεγχο νοσηλεύεται και η κατάστασή του είναι σταθερή, ενώ τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη «γονιδιωματική επιβεβαίωση» του επικίνδυνου ιού. Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα 8/6/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”. Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ήταν θετικός. Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης».

Στο μεταξύ, «βόμβα» στα θεμέλια της γνώσης και των πληροφοριών που έχουμε για την ευλογιά των πιθήκων έριξε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το οποίο με ανακοίνωση του άφησε… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος ιός να μεταδίδεται μέσω του αέρα.

«Φορέστε μάσκα. Η χρήση μάσκας μπορεί να σας προστατεύσει από πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των πιθήκων» ήταν το μήνυμα του αμερικανικού ινστιτούτου.

Ωστόσο, όπως μετέδωσαν οι «New York Times» αργά το βράδυ της Δευτέρας, αυτή η σύσταση διαγράφηκε. «Τα CDC αφαίρεσαν τη σύσταση μάσκας από την υγειονομική ειδοποίηση ταξιδίων για την ευλογιά των πιθήκων επειδή προκάλεσε σύγχυση» ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωσή της χθες. Ωστόσο, ο οργανισμός εξακολουθεί να λέει ότι σε χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας όταν «υπάρχουν οικογενειακές επαφές αλλά και στους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας».

Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή ισχύει, επίσης, για «ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται σε στενή επαφή με ένα άτομο που έχει επιβεβαιωθεί με ευλογιά των πιθήκων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα