«Αξιον Εστί»: 500.000 στο λαϊκό προσκύνημα

Κατά τη 15ήμερη παραμονή της θαυματουργής εικόνας στη Μητρόπολη οι πιστοί σχημάτιζαν τεράστια ουρά που έφτανε σχεδόν μέχρι το Σύνταγμα

Περισσότεροι από 500.000 ήταν οι πιστοί -σύμφωνα με μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση- που προσκύνησαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Αξιον Εστί» κατά τη 15ήμερη παραμονή της στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Η εικόνα έφτασε στην Αθήνα στις 3 Μαΐου και παρέμεινε έως χθες το πρωί. Οι θύρες του ναού άνοιγαν από τις 7 το πρωί και έκλειναν στις 12 τα μεσάνυχτα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι προσκυνητές σχημάτιζαν τεράστια ουρά, που ιδίως τις ώρες αιχμής έφτανε σχεδόν μέχρι το Σύνταγμα και περίμεναν υπομονετικά, για τουλάχιστον 5 ώρες, ώστε να ασπαστούν το ιερό αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας.

Μπορεί το προσκύνημα να παρατάθηκε κατά δύο εικοσιτετράωρα, ωστόσο η αγάπη του κόσμου είναι μεγάλη και από πολύ νωρίς χθες το πρωί -λίγες μόνο ώρες πριν η ιερά εικόνα αναχωρήσει- η ουρά που σχηματίστηκε θύμιζε τις προηγούμενες ημέρες. Κλήρος και λαός ήταν εκεί για να αποχαιρετήσουν την εικόνα και να λάβουν τη χάρη της Μητέρας του Κυρίου. Παρέστη, επίσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου.

Με πομπή και υπό το άκουσμα του ύμνου «Αξιον ως εστίν», μετά το πέρας της παράκλησης η περίπυστη εικόνα οδηγήθηκε στην έξοδο του ναού. Οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και οι προσκυνητές χειροκροτούσαν, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν μπορούσαν από τη συγκίνηση να κρατήσουν τα δάκρυά τους. Ακόμη μία φορά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα για την ευλογία της έλευσης του «Αξιον Εστί» στην Αθήνα, σε μια εποχή με πολλές δυσκολίες. Το σημαντικότερο ιερό κειμήλιο του Αθωνα επέστρεψε χθες το απόγευμα στο Πρωτάτο, ύστερα από δίωρη στάση στον Ιερό Ναό Οσίου Αυξεντίου Κάτω Σταυρού, όπου επίσης οι πιστοί ήταν εκατοντάδες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα