«Βομβαρδισμός» από το 112 ακόμα και στον νομό Αττικής!

Ανησυχία στην Αθήνα από λανθασμένο alert που ήταν για τη Βοιωτία και οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας το απέδωσαν στις κεραίες της κινητής. Μηνύματα σε Φθιώτιδα, Φωκίδα και Ευρυτανία

Μπαράζ μηνυμάτων εστάλη χθες το μεσημέρι από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων λανθασμένα και στην Αττική, δημιουργώντας αναστάτωση σε χιλιάδες πολίτες.

Σε μια προσπάθεια να δείξει η Πολιτική Προστασία πως είναι σε εγρήγορση για την κακοκαιρία «Elias», έστειλε αλλεπάλληλα μηνύματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Ευρυτανία. Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου. Το μήνυμα για τους κατοίκους της Βοιωτίας έλαβαν κατά λάθος στα κινητά τους και κάτοικοι της Αττικής.

Οπως εξήγησαν από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το λάθος σχετίζεται με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από τις βραδινές ώρες της 26/9 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». Προειδοποιητικό μήνυμα, μέσω του 112, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έλαβαν νωρίτερα στα κινητά τους τηλέφωνα, το μεσημέρι της Τρίτης, κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα, για το επόμενο 24ωρο προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Με το συγκεκριμένο μήνυμα, η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Σε ετοιμότητα είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις, με εκατοντάδες στρατιωτικούς να βρίσκονται ήδη στην πληττόμενη από την προηγούμενη κακοκαιρία Θεσσαλία. Εχουν διατεθεί συνολικά 778 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εκ των οποίων 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ και 120 άτομα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Επίσης, έχουν διατεθεί 7 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), 31 οχήματα γενικής χρήσης, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 68 μηχανήματα έργου, δύο γέφυρες Μπέλεϊ στα Καλά Νερά Μαγνησίας και τα Στουρναραίικα Τρικάλων, δύο γεννήτριες, 46 λέμβοι, έξι λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (LEO STANDARD), ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος και τέσσερις φωτιστικοί πύργοι. Από αέρος έχουν επιστρατευτεί για την κακοκαιρία 11 ελικόπτερα, ενώ σε ετοιμότητα είναι και ένα αρματαγωγό στο λιμάνι του Βόλου.

Η κακοκαιρία «Elias» έδειξε τα «δόντια» της από προχθές το βράδυ, με τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τα πρώτα προβλήματα σε χωριά των Τρικάλων, ενώ μέσα στην πόλη ελήφθησαν 15 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και αυτοκίνητα που κόλλησαν στο νερό, καθώς φρεάτια δεν τραβούσαν τα λιμνάζοντα ύδατα… Στο Κιάτο Κορινθίας, σπίτι τυλίχτηκε στις φλόγες ύστερα από πτώση κεραυνού, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής με τρία οχήματα για την κατάσβεση.

Στην εθνική οδό

Χαλάζι έπεσε σε πολλές περιοχές της Αχαΐας, ενώ κατολίσθηση σημειώθηκε στην εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, με αποτέλεσμα για προληπτικούς λόγους η κυκλοφορία να εκτελείται από προχθές το βράδυ μόνο από ένα ρεύμα σε κάθε κατεύθυνση, από το 163ο έως το 166ο χλμ. της εθνικής οδού.

Πολλά χωριά δοκιμάστηκαν από τη χαλαζόπτωση. Στο Κρυονέρι Καλαβρύτων πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στις σκεπές αλλά και αυτοκίνητα, καθώς το χαλάζι είχε το βάρος μικρού πορτοκαλιού… Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στη γύρω περιοχή, όπου καταστράφηκαν καλλιέργειες με μήλα, ελιές και αμπέλια.

Στο Ξυλόκαστρο, πολλά φερτά υλικά, μεταξύ των οποίων και κορμοί δέντρων, κατέληξαν στο λιμάνι, όπου βούλιαξαν 10 σκάφη. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και για τον λόγο αυτόν τα σχολεία έμειναν κλειστά.


Πού περιμένει η ΕΜΥ τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις

Σε εξέλιξη είναι ο συναγερμός που έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την κακοκαιρία «Elias», η οποία πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Χθες επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ που προβλέπει κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν σήμερα, ημέρα κορύφωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, στη Θεσσαλία, στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας, στην Ηπειρο στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας, στη Στερεά Ελλάδα στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ευρυτανία, στη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και στα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας, και στη βόρεια Πελοπόννησο στους νομούς Αχαΐας και στα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας.

Εξαρση των φαινομένων αναμένεται τις απογευματινές ώρες.Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, «ειδικά στα κεντρικά, δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα θα πέσει αρκετό νερό. Συγκεκριμένα, από τα νοτιότερα μέρη της Πελοποννήσου έως τα βορειότερα της Θεσσαλίας και από τα πιο ανοιχτά τμήματα του Ιονίου έως τα δυτικά του Αιγαίου θα πέσει πολύ νερό».

Βροχές θα πέσουν και στην Αττική, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν και στην Κρήτη. Αύριο, Πέμπτη, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, στη Μαγνησία, στην Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα