Η Σαρακοστή για τους χριστιανούς

Ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος της Σαρακοστής, της σημαντικότερης περιόδου νηστείας για τη χριστιανοσύνη, η οποία οδηγεί στην εορτή των εορτών, το Αγιο Πάσχα. Τούτες οι ημέρες, όπως τα περισσότερα πράγματα στον ανθρώπινο βίο, συζητούνται πολύ, αλλά εκτός του αληθούς πλαισίου τους. Δεν είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους χριστιανούς η αποχή από τη ζωική σάρκα και τα προϊόντα που συνδέονται με αυτήν, αλλά από τις χοϊκές συνήθειες, την αιμοβόρα, πτωτική διάθεση, την ανθρωποφάγο διχόνοια και το φονικό αμάρτημα του εγωισμού.

Τη Σαρακοστή κάνουμε σωματική νηστεία, αλλά με ασκητική στόχευση. Αναπληρώνουμε τον όγκο και τη θερμιδική ισχύ των φαγητών που αρνούμεθα να λάβουμε με τον στοχασμό του Κυρίου. Σε Εκείνον στρέφουμε τον νου και μέχρι Εκείνον εκτείνουμε την καρδιά μας για να αντέξουμε τους πειρασμούς της σάρκας – που είναι, ήταν και θα παραμείνουν πολλοί και ισχυροί μέχρι την έλευση του Χριστού στη Γη για δεύτερη φορά.

Δεν έχει νόημα να αφιερώνουμε τόσο χρόνο και ενδιαφέρον για τα φαγητά που θα αντικαταστήσουν για κάποιες εβδομάδες το κρέας. Μα, ακριβώς για το αντίθετο γίνεται η νηστεία: για να ασχοληθούμε με το πνεύμα μας, με τις ουράνιες απολαύσεις της χριστιανικής ζωής και όχι με την αναζήτηση υποκαταστάτων των εδεσμάτων που θα στερηθούμε.

Από την άλλη πλευρά, δεν έχει νόημα η επίδειξη ασκητικής συμπεριφοράς ως απόδειξη πνευματικής τάχα ανωτερότητας. Αντί να καμωνόμαστε τους ανώτερους και να διαχωρίζουμε τη θέση μας από τους άλλους -κάτι το οποίο αποτελεί φαρισαϊσμό-, ας δίνουμε το καλό παράδειγμα, σιωπηλά και με αγάπη. Οποιος θέλει ας ακολουθήσει. Δεν έχει νόημα η κατάκριση των άλλων, που δεν νηστεύουν ή δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο μας. Δεν έχει νόημα η εμφύτευση της κακότητας σε μια παράδοση που δημιουργήθηκε για να οδηγεί στην αγαθότητα του Χριστού.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν σιωπηλά, γαλήνια και με τον νου και την καρδιά αφιερωμένα στον Χριστό για τη μεγάλη γιορτή που έρχεται. Καλή Σαρακοστή σε όλες και όλους!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα