Προεκλογική ακυβερνησία

Όσες αμφιβολίες υπήρχαν περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και διπλών εκλογών διαλύθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που είπε στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ότι «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές».

Καθώς όλα δείχνουν, η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά, αλλά και έντονη προεκλογική περίοδο. Αυτό δεν θα ήταν κακό, αν η επικρατούσα κατάσταση μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά φυσιολογική. Όμως, δυστυχώς, ουδέν… φυσιολογικό παρατηρείται στον ορίζοντα. Έχει επικρατήσει ο «νόμος» της αντικανονικότητας και της συλλογικής καχεξίας.

Η χώρα μας, ουσιαστικά, θα μείνει ακυβέρνητη. Οι υπουργοί, που σίγουρα «μυρίζονται» τις εκλογές νωρίτερα απ’ όλους, ήδη έχουν ξεκινήσει να συμπεριφέρονται με προεκλογικό στιλ: δηλαδή, δεν ασχολούνται με τα του χαρτοφυλακίου τους, αλλά έχουν βγει στις ρούγες για να μαζέψουν ψήφους και να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Τώρα που τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος δεν αναμένεται να φανούν αρκετά για να εξασφαλιστεί ο ίδιος αριθμός εδρών με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, το άγχος της επανεκλογής είναι ισχυρότερο – κι αυτό ήδη επιβαρύνει τη γενική εικόνα με μια αίσθηση ακυβερνησίας και παράλυσης του κράτους.

Μεγαλεπήβολα έργα εξαγγέλλονται διαρκώς (δίχως οι αρμόδιοι υπουργοί να μπαίνουν σε «αχρείαστες» λεπτομέρειες για τη χρηματοδότησή τους και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής τους) και οι υποσχέσεις σε διάφορες κοινωνικές τάξεις δίνουν και παίρνουν, χωρίς να συνοδεύονται από σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Κι αν αυτό στο παρελθόν μπορούσε να φαντάζει υποφερτό, τώρα είναι ανυπόφορο. Το χρέος της Ελλάδας έχει εξακοντιστεί σε πρωτοφανή ύψη, η ακρίβεια τσακίζει τις οικονομίες των νοικοκυριών και ο διεθνής ορίζοντας προοιωνίζεται δεινά – με τις συνέπειες του ρωσοουκρανικού πολέμου να παραμένουν στο τοπίο.

Και, σαν να μην έφταναν όλα τούτα, υπάρχει και η τουρκική απειλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δηλώνει ότι βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας, εξαγγέλλει, εμμέσως πλην σαφώς, πρόωρες (και μάλιστα διπλές) εκλογές, με τον Ερντογάν να υπόσχεται καθημερινά στο εκλογικό ακροατήριό του πόλεμο με την Ελλάδα;

Δεν πάμε καλά…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα