Kυρώσεις από τη Μόσχα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους

Αντίμετρα Ρωσίας μετά τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την υπόθεση Ναβάλνι

Σε αντίποινα θα προχωρήσει η Μόσχα μετά τα μέτρα που έλαβε εναντίον της η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολύκροτη υπόθεση του αντιπολιτευόμενου Ναβάλνι. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τη ρωσική διπλωματία να γνωστοποιεί πως «διεύρυνε τον κατάλογο εκπροσώπων χωρών-μελών της Ε.Ε., στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».

Τα ονόματα αυτών δεν δημοσιοποιήθηκαν, ωστόσο τα αντίμετρα ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας που κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξήγησε πως κρίνει ότι είναι «απαράδεκτες» οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος έξι Ρώσων, εκ των οποίων ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της FSB, «με το πρόσχημα της υποτιθέμενης συμμετοχής τους στο περιστατικό όπου ενεπλάκη ο πολίτης Ναβάλνι». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προειδοποιήσει στα μέσα Νοεμβρίου πως τα αντίμετρα θα έθεταν στο στόχαστρο «κατά προτεραιότητα ηγετικά στελέχη των μηχανισμών της Γερμανίας και της Γαλλίας».

Η Μόσχα, όμως, έχει συγκεντρώσει και τα πυρά των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο σχολίασε χθες ότι το νέο πακέτο των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας αποτελεί μια ακόμη εχθρική ενέργεια εκ μέρους της απερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα βλάψει περαιτέρω τις ήδη κακές σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Τις κυρώσεις -που στοχεύουν επίσης το Πεκίνο- ανακοίνωσε ο Τραμπ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει: «Κάθε τέτοιο βήμα μάς απομακρύνει περαιτέρω από την εξομάλυνση και καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγουμε από την κατακόρυφη πτώση των διμερών μας σχέσεων».

Θέση επί του θέματος πήρε φυσικά και η Κίνα, προειδοποιώντας πως θα λάβει αντίμετρα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει τα νόμιμα και απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προασπίσει αποφασιστικά τα συμφέροντά της» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα