Μακελειό στην Καμπούλ από συνεχείς επιθέσεις καμικάζι!

Πανικός επικράτησε χθες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από εκρήξεις, που επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα, πιθανότατα από τζιχαντιστές καμικάζι της ομάδας ISIS-K, ενώ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αργότερα την ευθύνη.

Με την κατάσταση να παραμένει ασαφής για αρκετές ώρες -και με τρεις νέες εκρήξεις νωρίς το βράδυ- ο τραγικός απολογισμός έκανε λόγο για πάνω από 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και 12 Αμερικανοί στρατιώτες/πολίτες.

Στην Πύλη Αμπεϊ

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Αμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο, όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η δεύτερη σημειώθηκε έξω από το «Barons Hotel», το οποίο είναι απέναντι από το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακούστηκαν και πυροβολισμοί μετά την έκρηξη, ενώ υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες και για άλλες εκρήξεις. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε και την έκρηξη στο ξενοδοχείο, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι στο «Barons» συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί που ανέμεναν τη σειρά τους για να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη που θα τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν. Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε στο Reuters πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε πως αρκετοί φρουροί του κινήματος είναι ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε εκτάκτως χθες συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων «Κόμπρα» για να εξετάσει την κατάσταση, δηλώνοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί παρά τις επιθέσεις, ενώ οι πρεσβείες η μία μετά την άλλη καλούσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την περιοχή του αεροδρομίου. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Δευτέρα και η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως ένα γερμανικό νοσοκομειακό αεροπλάνο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να πετάξει στην Καμπούλ και να βοηθήσει στην απομάκρυνση ανθρώπων που τραυματίστηκαν.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την επίθεση, στάση που κράτησαν και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι -διά στόματος του εκπροσώπου τους- είπαν πως για τις φονικές επιθέσεις φταίει η παρουσία ξένων δυνάμεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα