Σύγκρουση ρωσικού μαχητικού με drone των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε χθες το απόγευμα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, όταν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούστηκε στον αέρα με drone των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο αμερικανικός στρατός.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, όλα συνέβησαν όταν το ρωσικό μαχητικό που ενεπλάκη στο επεισόδιο κατέρριψε το αμερικανικό drone, αφού πρώτα προκάλεσε ζημιά στην προπέλα ενός άλλου drone MQ-9 Reaper! Οπως μετέδιδαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε, όπως σημείωναν, «σκόπιμα μπροστά και πέταξε καύσιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο drone», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ακολούθως ένας από τους πίδακες «κατέστρεψε την προπέλα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του drone» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας πως η ζημιά στην προπέλα ανάγκασε τελικά τους Αμερικανούς να καταρρίψουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Στη δήλωσή της για το περιστατικό, η αμερικανική πολεμική αεροπορία κατηγόρησε ανοικτά το ρωσικό αεροσκάφος ότι ενήργησε με «απερίσκεπτο και αντιεπαγγελματικό τρόπο».

Ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν επιχειρήσει πάρα πολλές φορές πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, αλλά τούτη ήταν η πρώτη φορά ενός τόσο σοβαρού περιστατικού που προκαλεί μια δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση, σε μια κρίσιμη στιγμή. Αξίζει δε να σημειωθεί πως επιχειρησιακά οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν drones Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και πριν από την έναρξη του πολέμου ως κατασκοπευτικά drones για την παρακολούθηση της περιοχής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα