Προς νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη που έφερε η πανδημία

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2021. Παράταση και για τις τρέχουσες ρυθμίσεις, αρκεί να έχει πληρωθεί η δόση Νοεμβρίου

Γράφουν και σβήνουν στο υπουργείο Οικονομικών τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία, αφού τα περιοριστικά μέτρα δεν θα αρθούν με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σκέφτεται να φέρει νέα ρύθμιση 120 δόσεων τους επόμενους μήνες για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Την πληροφορία που είχε αναφέρει προ ημερών η «δημοκρατία» επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την άνοιξη του 2021, καθώς θα πρέπει πρώτα να πάρουν και το πράσινο φως από τους δανειστές.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει παράταση στη διορία για την επανένταξη των φορολογουμένων που έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις 120 δόσεις ή στην παλιότερη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οποιος ήθελε να επανενταχθεί θα έπρεπε να πληρώσει τη δόση Νοεμβρίου στο τέλος του μήνα. Ωστόσο η διορία εξέπνευσε πριν από δύο εικοσιτετράωρα και αρκετοί φορολογούμενοι δεν τα κατάφεραν.

Ο λόγος είναι ότι η πλατφόρμα για υπαγωγή εκ νέου στη ρύθμιση άνοιξε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και οι περισσότεροι δεν είχαν τον χρόνο και τα χρήματα να καταβάλουν τη δόση Νοεμβρίου, αφού είχαν προγραμματίσει να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Η κυβέρνηση, όσο και αν θέλει να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, γνωρίζει ότι, αν δεν θεσπίσει μια νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις, η πλειονότητα δεν θα καταφέρει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η πορεία των εσόδων προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών, αφού η επέκταση του χρόνου άρσης των περιοριστικών μέτρων επιδρά αρνητικά στην οικονομία. Ο Προϋπολογισμός του 2021, που θα ψηφιστεί στις 15 Δεκεμβρίου, βασίζεται στην παραδοχή ότι το lockdown θα αρθεί στις 10 Δεκεμβρίου. Κάθε μέρα καθυστέρησης κοστίζει 120.000.000-150.000.000 ευρώ στην οικονομία και κάθε παράταση πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας θα σημάνει και νέα αλλαγή στους στόχους, κυρίως στην ύφεση και στο έλλειμμα.

Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως νέες αναστολές εργασίας για τις μέρες του lockdown τον Δεκέμβριο, παράταση στην αναστολή πληρωμής φόρων με βάση τα 534 ευρώ, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τους πληττόμενους εργαζομένους, νέο «κούρεμα» ενοικίων στις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, αλλά και έξτρα κονδύλι από το κράτος για το δικό του «μερτικό» στο δώρο Χριστουγέννων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα