Απελπισία! Πανικός για τα «ψίχουλα» της βενζίνης

Πάνω από 100.000 αιτήσεις για το επίδομα καυσίμων κατατέθηκαν μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας

Την απελπισία και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα μας αποτυπώνει το τεράστιο ενδιαφέρον κατά την έναρξη της διαδικασίας για την επιδότηση καυσίμων, την οποία ενεργοποίησε χθες η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την κρατική ενίσχυση συνολικού ύψους 40 ευρώ για κάθε δικαιούχο κάτοχο οχήματος για τρεις μήνες, και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες ώρες που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα vouchers.gov.gr έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης του επιδόματος περισσότεροι από 100.000 ιδιοκτήτες. Ωστόσο, φαίνεται πως πάνω από το 50% των δικαιούχων προτιμά να λάβει την επιδότηση απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό αντί της άυλης ψηφιακής κάρτας.

Αυτό καταδεικνύει τις τεράστιες ανάγκες των πολιτών λόγω της ακρίβειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όσοι λαμβάνουν το επίδομα απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό δεν μπορούν να ελεγχθούν αν θα το χρησιμοποιήσουν για να βάλουν βενζίνη ή αν με αυτό θα πληρώσουν άλλες υποχρεώσεις. Παράλληλα, το κίνητρο για την επιλογή της ψηφιακής κάρτας είναι κάτι παραπάνω από ευτελές, καθώς προβλέπει «bonus» 5 ευρώ για ολόκληρο το τρίμηνο ή επιπλέον 1,6 ευρώ τον μήνα.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των πολιτών. Συγκεκριμένα, χθες μπορούσαν να κάνουν αίτηση οι πολίτες των οποίων τα ΑΦΜ λήγουν σε 0,1 και 2. Έως την Παρασκευή 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους πολίτες με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Το ποσόν της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου. Δηλαδή, οι δικαιούχοι στην ηπειρωτική Ελλάδα θα λάβουν 40 ευρώ για όλο το τρίμηνο ή 13,33 ευρώ τον μήνα και 50 ευρώ ή 16,6 ευρώ τον μήνα όσοι διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Αντίστοιχα τα ποσά για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων είναι 30 και 35 ευρώ για όλο το τρίμηνο. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης οχήματος στην Αττική λάβει την επιδότηση μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας, θα δικαιούται κάθε μήνα το ποσόν των 13,33 + 1,6 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 15 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται πως η μηνιαία επιδότηση καλύπτει έως 60 λίτρα, δηλαδή όσο ένα γέμισμα σε ένα μέσο ντεπόζιτο αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται πως ο κάτοχος του οχήματος έχει δικαίωμα να καλύψει το όριο σε περισσότερες από μία επισκέψεις σε πρατήρια καυσίμων. Για παράδειγμα, μπορεί να βάλει βενζίνη 20 λίτρων τρεις φορές μέσα στον μήνα.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, το κάθε μέλος θα πρέπει να υποβάλει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην κάθε αίτηση.

Πώς χρησιμοποιείται η άυλη ψηφιακή κάρτα

H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται, μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί, σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως ακριβώς οποιαδήποτε άλλη κάρτα. Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου. Στην άυλη ψηφιακή κάρτα το ποσόν της επιδότησης θα είναι διαθέσιμο έως τις 31 Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα