Σοκ: «Βουλιάζουν» οι μετοχές, στο 5% το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου

«Ακριβό σπορ» κάθε νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

«Βουτιά» της τάξεως του 4,6% κατέγραψε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο, ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση που σημειώνουν οι διεθνείς αγορές από την περασμένη Παρασκευή. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ και FED) για την αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, που αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο της οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα και το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, οδηγώντας στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι μια ανάσα από το 5%, καθώς ξεπέρασε ακόμα και το 4,6%, ενώ στην πενταετία διαμορφώνεται στο 3,66%.

Στην πράξη κάθε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για την άντληση ρευστότητας αναδεικνύεται σε «ακριβό σπορ», καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος δανεισμού θα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εν ολίγοις η χώρα μας, με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζουν για την επίπλαστη εικόνα που έχουν δημιουργήσει, είναι εκτός αγορών, όπως ακριβώς και το μακρινό 2010, οπότε οδηγηθήκαμε σε Μνημόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο δανεισμού αποτελεί το ρίσκο που θεωρούν οι αγορές ότι ενέχεται σε μια χώρα, που σημαίνει ότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα μπορεί να βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία και το χρέος της να βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι των ιδιωτών, ωστόσο φαίνεται ότι τα μειωμένα επιτόκια δανεισμού, για τα οποία πανηγύριζε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια «φούσκα» με την πλάτη της ΕΚΤ.

Μόλις ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, στο οποίο η Ελλάδα μπήκε από το… παράθυρο, καθώς δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι η κατάσταση στη χώρα είναι μάλλον «πλασματική». Δεν έφτανε το διεθνές sell off και οι πλείστες αβεβαιότητες που πρέπει να διαχειριστεί η ελληνική αγορά, ήρθε τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στη γειτονιά μας. Και μπορεί έως τώρα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα, όμως ουδείς ξεχνά ότι πάντα επηρεαζόταν το Χρηματιστήριο από τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα