Πάρτι! Αυξήσεις- πρόκληση στους γεν. γραμματείς

Στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κρύβονται αναπροσαρμογές αποδοχών που φτάνουν έως και έναν βασικό μισθό τον μήνα

Ενα ατελείωτο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος φαίνεται πως έχει διοργανώσει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά με τους κομματικά διορισμένους ειδικούς και γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και στο πεδίο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κρύβονται αυξήσεις αποδοχών στους γενικούς γραμματείς που φτάνουν έως και έναν βασικό μισθό τον μήνα!

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις που φτάνουν έως και το 11% ή έως και τα 575 ευρώ τον μήνα για τους προσφάτως διορισμένους γραμματείς της νέας κυβέρνησης. Φαίνεται πως η δουλειά του γενικού γραμματέα είναι η πλέον… προσοδοφόρα στο Δημόσιο, αφού κάθε μήνα λαμβάνουν το ποσό των 4.631 ευρώ. Ομως, από τις αρχές του 2024 ο μισθός ανεβαίνει στα 5.156 ευρώ τον μήνα, δηλαδή παίρνει αύξηση έως και έναν… βασικό μισθό κάθε μήνα! Αντίστοιχα, οι συνολικές αμοιβές των περισσότερων ειδικών γραμματέων θα ανέλθουν στα 4.386 ευρώ τον μήνα, από 3.950 ευρώ που είναι σήμερα.

Αν ανατρέξει κανείς στις διατάξεις 20, 21 και 22 του νομοσχεδίου θα εντοπίσει ενδιαφέροντα στοιχεία στα «ψιλά γράμματα». Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως δικαιούχοι των αυξήσεων είναι όσοι υπάγονται στις ισχύουσες διατάξεις του ν. 4354/2015 των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι γενικοί γραμματείς εντάσσονται εκ του νόμου στο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), δηλαδή στο Μ.Κ.19 στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ, και λαμβάνουν το ποσό αυτού του βασικού μισθού προσαυξημένο κατά 50%. Με βάση τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, από 1/1/2024 θα λάβουν αύξηση 105 ευρώ τον μήνα στον βασικό μισθό τους, αντί για 70 ευρώ που προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως θέσεων ευθύνης.

Τι θα παίρνουν από το 2024

Με βάση το νέο πλαίσιο, που θα εφαρμοστεί από την Πρωτοχρονιά του 2024, στο μισθολόγιο κλιμάκιο 19 της κατηγορίας Π.Ε. στο οποίο ανήκουν οι γενικοί γραμματείς θα λάβουν αύξηση της τάξεως των 70 ευρώ στον βασικό μισθό των 2.154 ευρώ και στη συνέχεια λάβουν νέα προσαύξηση κατά 50%, όπως ήδη προβλέπει το ισχύον ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Οτι ο βασικός μισθός που λαμβάνουν σήμερα ανέρχεται σε 3.231 ευρώ και από τις αρχές του νέου έτους θα λαμβάνουν βασικό μισθό 3.336 ευρώ. Με αντίστοιχο τρόπο εκτοξεύονται και οι αμοιβές των ειδικών γραμματέων των υπουργείων, οι οποίοι θα δουν αύξηση 91 ευρώ τον μήνα, καθώς σε εκείνους προβλέπεται προσαύξηση 30% πάνω στον νέο βασικό μισθό. Ετσι, από τα 2.800 ευρώ ο νέος βασικός μισθός θα φτάσει στα 2.891 ευρώ τον μήνα.

Οι αυξήσεις για τους ειδικούς και γενικούς γραμματείς των υπουργείων δεν σταματούν εκεί, καθώς παίρνουν αύξηση 30% και τα επιδόματα ευθύνης θέσης. Από 1.400 ευρώ σε 1.820 ευρώ τον μήνα για τον γενικό γραμματέα υπουργείου και από 1.150 ευρώ σε 1.495 ευρώ για τον ειδικό γραμματέα.

Οι αυξήσεις δεν σταματούν ούτε εδώ, αφού αυξάνεται και η οικογενειακή παροχή κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με πόσα παιδιά έχει ο κάθε γενικός ή ειδικός γραμματέας. Για όσους… χάθηκαν, επισημαίνεται ότι για έναν γενικό γραμματέα από τα 4.631 ευρώ τον μήνα που παίρνει σήμερα οι αποδοχές θα ανέβουν στα 5.156 ευρώ από την Πρωτοχρονιά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα