Αμόλυβδη: Ανάφλεξη τιμής μέσα σε 40 μέρες

Ενα γέμισμα κοστίζει σχεδόν 7 ευρώ ακριβότερα σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου, καθώς η αύξηση της βενζίνης δεν σταματά την ανοδική πορεία

Σχεδόν 7 ευρώ περισσότερα κοστίζει ένα γέμισμα του αυτοκινήτου σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου, καθώς η τιμή της βενζίνης δεν σταματά την ανηφορική της πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Ιουλίου η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης (95 οκτανίων) ήταν στα 1,863 ευρώ ανά λίτρο και στις αρχές Αυγούστου είχε διαμορφωθεί στα 1,962 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της βενζίνης (μέση πανελλαδική) βρίσκεται στα 1,98 ευρώ το λίτρο. Μέσα σε ενάμιση μήνα η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 11,2 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο!

Η περίοδος ανόδου των τιμών «συνέπεσε» (πέραn της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου) και με τη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων του καλοκαιριού, με τα περισσότερα πρατήρια της χώρας να πωλούν την αμόλυβδη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, εκτροχιάζοντας τον σχεδιασμό των οικογενειών για τις ολιγοήμερες διακοπές τους.

Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει κανένα πρατήριο που να διαθέτει την αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Η… φθηνότερη βρίσκεται στη Σύρο, προς 2,08 ευρώ το λίτρο, και η ακριβότερη πωλείται στη Μήλο, αντί 2,45 ευρώ το λίτρο, θυμίζοντας την περσινή περίοδο, κατά την οποία οι τιμές στα καύσιμα είχαν χτυπήσει ιστορικό ρεκόρ. Ιδια εικόνα και στα Δωδεκάνησα, όπου η φθηνότερη βενζίνη πωλείται προς 2,01 ευρώ το λίτρο στην Κω και η ακριβότερη προς 2,45 ευρώ στη Λέρο, ενώ πάνω από 2,30 ευρώ διατίθεται σε Πάτμο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Κάρπαθο και Σύμη.

Την ίδια στιγμή σε αρκετά πρατήρια της Αττικής η απλή αμόλυβδη πωλείται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στα περισσότερα βενζινάδικα οι οδηγοί γεμίζουν τα αυτοκίνητά τους με τιμές πάνω από τα 1,90 ευρώ το λίτρο, τιμές απαγορευτικές ακόμα και για τις… υψηλές κλίμακες της λεγόμενης μεσαίας τάξης. Από τις βασικές αιτίες της πανάκριβης βενζίνης στη χώρα μας αποτελούν οι υψηλοί φόροι που επιβάλλει το ελληνικό κράτος μέσω του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ενδεικτικά, για μια τιμή της τάξεως των 1,98 ευρώ το λίτρο στην αντλία των πρατηρίων, το 1,10 ευρώ είναι μόνο οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι, ενώ η πραγματική τιμή της βενζίνης είναι κάτω από 0,80 ευρώ και τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στο κέρδος των πρατηριούχων, της τάξεως του 0,10 ευρώ το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σταθεροποίηση των τιμών στα καύσιμα, δηλαδή θα ανακοπεί η τεράστια ανοδική πορεία, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται το πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα