Σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ! Με το ζόρι γύρισαν από τις παραλίες

Τι αποφάσισε το προεδρείο της Κ.Ο. για τη στάση στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες παρουσία του… χαλαρού Τσίπρα

Ένας Τσίπρας των… ανέμελων εποχών των καταλήψεων, μαυρισμένος από τις θωπείες του ήλιου και με μούσι κάποιων ημερών εμφανίστηκε χθες το πρωί στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επρόκειτο να αποφασίσει τη στάση του κόμματος στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

Αμφιβολίες για όσους γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το κόμμα που εκφράζει έναν αστήρικτο κοσμοπολιτισμό εξαρχής δεν υπήρχαν. Εντούτοις, για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν… ωρίμου σκέψεως και διαφωνιών, ειδικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο επελέγη το ουδέτερο «παρών». Αντίθετα, θα υπερψηφιστεί, έστω με αστερίσκους, η συμφωνία με την Ιταλία.

Ο βασικός λόγος που πρυτάνευσαν οι φωνές της… μετριοπαθούς λύσης τού «παρών» δεν ήταν μόνο οι ενστάσεις μερίδας του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισε πλέον στην Κουμουνδούρου και του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά που εξακολουθεί να «πυροβολεί» τους πρώην συντρόφους του. Είναι και το γεγονός, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ότι σε μία περίοδο που η Τουρκία εντείνει διαρκώς την επιθετικότητά της η συμφωνία με την Αίγυπτο, παρά τα εξαιρετικά αρνητικά προηγούμενα που προκαλεί εξαιτίας της μηδενικής επήρειας στα νησιά νότια της Κρήτης και τον περιορισμό μέχρι τον 28ο παράλληλο, όπως επεδίωκε η Τουρκία, ακυρώνει το τουρκολιβυκό ψευδοσύμφωνο. Το δεύτερο αυτό επιχείρημα βεβαίως απηχεί τις απόψεις των «53+» και της «σημιτικής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, χωρίς να έχει την ελάχιστη οργανωτική επιρροή, διατηρεί ισχυρές προσβάσεις στο εγχώριο σύστημα των ΜΜΕ.

Ο Νίκος Κοτζιάς σήκωσε το γάντι που καθημερινά τού πετούν οι πρώην σύντροφοί του και επανήλθε στα ζητήματα που αφορούν τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, απαντώντας σε υψηλούς τόνους σε κατηγορίες που διατυπώθηκαν από μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν επιχειρήματα στις δικές του προτάσεις και γι’ αυτό του επιτίθενται επί προσωπικού. Αυτός ο ιδιότυπος «εμφύλιος» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξακολουθήσει να μαίνεται όσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα… συνέδριο.

Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι γίνονται και από απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ieidiseis.gr σημειώνει ότι όλες οι αποφάσεις για την πολιτική διεύρυνση του κόμματος έχουν ληφθεί με ευρύτατες πλειοψηφίες. Ο Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε όσους τον κατηγορούν για υπονόμευση της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν το «κυνήγι μαγισσών» και την κατασκευή εσωτερικών εχθρών. Οι φωτογραφίες που διανεμήθηκαν στον Τύπο από τη συνεδρίαση της διευρυμένης Κ.Ο., με τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκες και να προσπαθούν να δείξουν μια συντροφική ατμόσφαιρα, μοιάζουν να πέφτουν στο κενό εξαιτίας των συνοφρυωμένων προσώπων.

Πέτσας: Η εποχή των δισταγμών τελείωσε, καλούνται να τοποθετηθούν «ναι» ή «όχι»

Το «γάντι» στον ΣΥΡΙΖΑ και στη στάση του στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή πετάει η κυβέρνη ση, αναφορικά με τις συμφωνίες της χώρας μας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε χθες στις δύο συμφωνίες που εισήχθησαν το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εποχή των δισταγμών τελείωσε. Πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την αξιωματική αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν – “ναι” ή “όχι”».

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος ζητούσε άμεσα υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο, έστω τμηματική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Eλληνοτουρκικά, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές και είπε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητήσουμε το μοναδικό υπό συζήτηση θέμα για εμάς, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες κυρώσεις περιμένει η Ελλάδα από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας, είπε ότι είναι υποχρέωση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει σχετική εισήγηση με κατάλογο κυρώσεων που θα προτείνει, από τη στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να προχωρά σε προκλήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα