«ΑΕΤΟΣ»: Άσκηση «απάντηση» στις τουρκικές μεθοδεύσεις

«Απάντηση» στις τουρκικές προσπάθειες ιδιοποίησης της ευθύνης «έρευνας και διάσωσης» αποτέλεσε η άσκηση έρευνας και διάσωσης αεροναυτικού ατυχήματος με την επωνυμία «ΑΕΤΟΣ», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης.

Η συγκεκριμένη περιοχή, εκτός από τον στόχο της τουρκικής προκλητικότητας με το «Oruc Reis», αποτελεί και κομμάτι της περιοχής στην οποία η Αγκυρα προσπάθησε να θεμελιώσει δικαιώματα «έρευνας και διάσωσης» ψηφίζοντας σχετικό νόμο στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Γι’ αυτό άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης αξιολογήθηκε η ετοιμότητα αντίδρασης του Συστήματος Ερευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της χώρας μας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις του International Civil Aviation Organization (ICAO), του International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία και τις οικείες διαταγές των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο ICAO που απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις. Στην άσκηση συμμετείχαν ένα ελικόπτερο, μία πυραυλάκατος, μέσα του ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και προσωπικό και ένα ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, αξιολογήθηκαν η συνεργασία των κέντρων συντονισμού Ε-Δ (ΚΣΕΔ) Ελλάδας – Κύπρου, ο συντονισμός των ενεργειών Ε-Δ και η προώθηση της ασφάλειας των πτήσεων μεταξύ των ασκουμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Πολιτικής Αεροπορίας και τις διαδικασίες του International Aeronautical and Maritime Search and Rescue (IAMSAR) manual.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα