Οι Τούρκοι προκαλούν πάλι την Κύπρο

Με νέα NAVTEX επιχειρούν να παρεμποδίσουν τον πλου και τις μετρήσεις του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo»

Kλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία λίγες μόλις ώρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, εκδίδοντας νέα NAVTEX, που έχει ως μοναδικό σκοπό να παρεμποδίσει τον πλου και τις μετρήσεις του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», την ίδια στιγμή που προσπαθεί με λεονταρισμούς να πείσει ότι είναι η Αγκυρα που κάνει κουμάντο στην ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας ακόμα και με… θερμό επεισόδιο.

Σαφώς ενοχλημένοι από τις έρευνες του γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo», που κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό Ελλάδας και Κύπρου, η Τουρκία προχώρησε στη δέσμευση περιοχών για ναυτικές ασκήσεις από χθες, Κυριακή, μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου, μία μόλις ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης της NAVTEX για τις έρευνες του «Nautical Geo», που τερματίζονται σήμερα, 4 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνέχισε να προβάλλει τους παράλογους ισχυρισμούς της Αγκυρας, κατηγορώντας ακόμα μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αυξάνουν την ένταση στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και για «μονομερείς ενέργειες».

Μάλιστα, γίνεται αναφορά στις «πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών πολεμικών σκαφών σε απόσταση 10 μιλίων από τις ακτές της… Κρήτης. Για το ίδιο… κατηγορείται και η Λευκωσία, επειδή τόλμησε το «Nautical Geo» να κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της, η οποία, από ό,τι φαίνεται, για την Τουρκία πολύ απλά δεν υπάρχει.

Με χαρακτηριστικό τουρκικό θράσος, μάλιστα, απευθύνονται και απειλές κατά της χώρας μας, καθώς -όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών- «όλες αυτές οι μονομερείς πράξεις θα αυξήσουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα», με σαφή αναφορά σε μέτρα επί του «πεδίου», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ξεκάθαρη απειλή για «θερμό επεισόδιο».

Φανερή όμως είναι η ενόχληση της Αγκυρας και για την ελληνογαλλική συμφωνία, καθώς στην ανακοίνωση επισημαίνεται «σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν μέρος αυτών των μονομερών πράξεων». «Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα