Η κυβέρνηση «φορτώνει» αλλού την κρίση με το Ιράν

Το Μαξίμου χρεώνει την γκάφα του σε γραφειοκράτες του ΥΠΕΞ που ήθελαν να γίνουν αρεστοί στις ΗΠΑ

Σε μια δράκα γραφειοκρατών του υπουργείου Εξωτερικών, που ήθελαν με κάθε τρόπο να γίνουν αρεστοί στις ΗΠΑ, επιχειρείται να αποδοθεί –με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας- η εμπλοκή στις σχέσεις Ελλάδος – Ιράν που οδήγησε στην κατάσχεση των ελληνόκτητων τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, σκηνές που περιγράφουν την εξωτερική πολιτική μιας χώρας-μπανανίας περιγράφονται στη στήλη dark room του ιστότοπου newmoney.gr, που ανήκει στον όμιλο «Πρώτο Θέμα». Το ρεπορτάζ αρχίζει σημειώνοντας πως «η βλακεία και ο… ενδοτισμός κάποιων χαρτογιακάδων μπορούν να δημιουργήσουν ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και να βάλουν έναν ολόκληρο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία μας, σε περιπέτειες» και συνεχίζει καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι γραφειοκράτες, που ήθελαν να αποδείξουν την «υπακοή τους» σε υπερατλαντικά κελεύσματα, τοποθέτησαν έναν βρόχο στον ναυτιλιακό τομέα, που μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις και εγκατάλειψη της ελληνικής σημαίας ακόμη και από όσους πλοιοκτήτες επιμένουν να τη διατηρούν.

Όπως αναφέρεται, όλα άρχισαν με την πρόσδεση ενός ρωσικού πλοίου στην Κάρυστο, το οποίο έπειτα από έλεγχο έπρεπε να αποχωρήσει χωρίς προβλήματα. Η αμερικανική παρέμβαση, όμως, παρόλο που απερρίφθη από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, οδήγησε τους ανθρώπους που «φωτογραφίζονται» στο ΥΠΕΞ να εκδώσουν απόφαση με την οποία άρχισε η μετάγγιση του πετρελαίου από το πλοίο με σκοπό να κατασχεθεί. Στο σχετικό ρεπορτάζ η ιρανική αντίδραση με το ρεσάλτο και την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων περιγράφεται ως… απολύτως φυσιολογική και σημειώνεται ότι «μέχρι να βρεθεί λύση σε αυτό το μεγάλο διπλωματικό μπέρδεμα -το περιγράφω όσο πιο ήπια γίνεται-, το οποίο προκλήθηκε από τον συνδυασμό κουταμάρας και ενδοτισμού που διακατέχει πολλούς χαρτογιακάδες του Ελληνικού Δημοσίου», οι Ελληνες ναυτικοί θα είναι όμηροι.

Προβλήματα

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι εάν η Ελλάδα, εφαρμόζοντας σαν ρομποτάκι την τακτική του «δεδομένου συμμάχου», θα συνεχίσει να προκαλεί πρόβλημα στις σχέσεις της και με άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Ελληνες εφοπλιστές, και πού ακριβώς θα οδηγήσει αυτό. Θα κατάσχουν σύντομα Ρώσοι, Κινέζοι και όποιος άλλος δεν είναι «δεδομένος σύμμαχος» των ΗΠΑ τα καράβια τους; Διότι, αν πιστεύει κανείς ότι οι πλοιοκτήτες μας θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ελληνική σημαία για να κατάσχονται τα καράβια τους και δεν θα υψώσουν απλά μια σημαία του… Τρινιντάντ και Τομπάγκο είναι βαθιά νυχτωμένος.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε η χθεσινή πρωτοφανής οδηγία των ελληνικών Αρχών να αποφεύγουν τα πλοία με ελληνική σημαία την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Απόδειξη ότι το κράτος και οι υπηρεσίες του δεν μπορούν να προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα