Ανθελληνικό παραλήρημα Ερντογάν δίπλα στο γεωτρύπανο

Χυδαίες δηλώσεις Ακάρ

Σε ακόμη μία φιέστα προκλητικότητας μετέτρεψε την επίσκεψή του στο πλοίο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας βέλη κατά Ελλάδας και Κύπρου, παρά το γεγονός ότι στην πρώτη φάση το τουρκικό πλοίο θα πάει για έρευνες σε περιοχή εκτός της τουρκικής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο τεμάχιο Γιορουκλέρ 1, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από την τουρκική ακτή της Αττάλειας, όπου θα παραμείνει έως τις 7 Οκτωβρίου.

Το σόου του Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε πριν καν φτάσει στο πλοίο, καθώς άρχισε ήδη από το ελικόπτερο που τον μετέφερε να δημοσιεύει φωτογραφίες της επίσκεψής του, αποδεικνύοντας πόσο βάρος δίνει η τουρκική ηγεσία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Τούρκος πρόεδρος επιθεώρησε το γεωτρύπανο και φωτογραφήθηκε με το πλήρωμα και άλλους αξιωματούχους προτού προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας πως είναι ενθουσιασμένος και κάνοντας λόγο για λαμπρούς ορίζοντες για το μέλλον. Πρόσθεσε δε ότι το «Αμπντουλχαμίτ» αντικατοπτρίζει το νέο ενεργειακό όραμα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας: «Αυτή τη στιγμή κάνουμε χρήση των δικών μας μέσων για έρευνες και γεωτρήσεις».

Σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Τουρκίας όσον αφορά τις γεωτρήσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν υπερηφανεύτηκε λέγοντας: «Εχουμε έναν μοναδικό στόλο και με τις κατάλληλες προετοιμασίες κάναμε γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε κοιτάσματα, αλλά όσο περισσότερο ψάχνουμε τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρούμε. Μέχρι το 2023 θα παρουσιάσουμε τα τελικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα».

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ισχυρό όπλο. «Το “Αμπντουλχαμίτ” είναι έβδομης γενιάς γεωτρύπανο και πρώτη φορά η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει, αφού ολοκληρώθηκαν οι γεωτρήσεις. Θα στείλουμε το “Αμπντουλχαμίτ” στη «Γαλάζια Πατρίδα» στη Μεσόγειο. Θα βρεθεί στον κόλπο της Αλεξανδρέττας».

Στη συνέχεια αποφάσισε ακόμη μία φορά να επιτεθεί κατά Ελλάδας και Κύπρου, χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «μαριονέτες». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν σε δραστηριότητες εξερεύνησης και οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν γι’ αυτό». Αμέσως μετά την ομιλία Ερντογάν τουρκικές υπηρεσίες εξέδωσαν και τις σχετικές NAVTEX.

Φυσικά το γεγονός ότι το αρχικό πεδίο ερευνών του «Αμπντουλχαμίτ» είναι εκτός της κυπριακής ΑΟΖ δεν πρέπει να δημιουργεί κανενός είδους εφησυχασμό στην ελληνική πλευρά, αφού δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα κινούμενο νότια και δυτικά της Κύπρου να συνεχίσει τις έρευνές του στα «καυτά σημεία» της ανατολικής Μεσογείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα