Σημαντική πρωτοβουλία της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συνομιλίες Ελλάδας – Βρετανίας για τα Μάρμαρα

Στο τραπέζι… της UNESCO θα καθίσουν Ελλάδα και Βρετανία για να αποφασίσουν την τύχη των Μαρμάρων. Οι συνομιλίες για την πιθανή επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ανακοινώθηκαν από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, η οποία ξεκίνησε την 23η σύνοδό της στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, η οποία προτάθηκε στις 29 Απριλίου από τη Βρετανία, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και θα κανονιστεί «εν ευθέτω χρόνω».
Η βρετανική πλευρά προτείνει να υπάρξει συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Βρετανού υπουργού Πολιτισμού λόρδου Πάρκινσον με αυτό το θέμα.

Παρότι το θέμα είχε θέσει στον Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Νοέμβριο του 2021, η θέση των Βρετανών όσον αφορά την κυβέρνηση και όσον αφορά το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει αλλάξει. Αμφότεροι θεωρούν πως ο Ελγιν κατείχε νόμιμα τα Γλυπτά και ότι νομίμως τα πούλησε στη Βρετανία. Επίσης δεν δέχονται πως μπορούν να αλλάξουν τη νομοθεσία τους, κρυπτόμενοι πίσω από τον νόμο που υπάρχει, σύμφωνα με τον οποίο οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής οιουδήποτε αντικειμένου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τη Γραμματεία για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υπουργού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου λόρδου Πάρκινσον, η οποία ελπίζει ότι θα λάβει θετική απάντηση των ελληνικών Αρχών. Ως προς αυτό η Ελλάδα ενημέρωσε τη Γραμματεία ότι η εισήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου απεστάλη στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού στις 29 Απριλίου 2022, έγινε αμέσως αποδεκτή και πρόκειται να γίνει συνάντηση μεταξύ των μερών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα