Ενδοαυλικό laser: Το υπερόπλο στη θεραπεία των κιρσών

Κιρσοί: Γιατί το ενδοαυλικό laser είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή στη θεραπεία τους;

Οι κιρσοί είναι μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και αναφέρεται στις φουσκωμένες φλέβες, που προεξέχουν του δέρματος και δημιουργούν ενοχλήσεις, όπως πρήξιμο, βάρος, κάψιμο, κράμπες, ενώ σε τελικό στάδιο μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, έλκος ή να αποτελέσουν εστία θρόμβωσης.

Κάθε ασθενής που ταλαιπωρείται από κιρσούς είναι σημαντικό να λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία βάσει της διάγνωσης που θα κάνει ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός. Η σωστή χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος του ασθενή είναι αυτή που θα βοηθήσει τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Πώς δημιουργούνται οι κιρσοί;

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας παθολογικών φλεβικών τμημάτων στα κάτω άκρα, τα οποία χάνουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν με σωστό τρόπο το αίμα από τα πόδια προς τον κορμό. Το αποτέλεσμα είναι να λιμνάζει το αίμα στα κάτω άκρα και οι φυσιολογικές φλέβες του δέρματος να διογκώνονται σταδιακά, να «φουσκώνουν» και να παίρνουν τη χαρακτηριστική μορφή των κιρσών.

Επίσης, αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό φλεβικής νόσου ή λαμβάνει φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, ίσως βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο. Η απουσία άσκησης και η παχυσαρκία αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για φλεβική νόσο συμπεριλαμβανομένων των κιρσών στα πόδια και της δημιουργίας επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα.

Γιατί είναι σημαντική η υπερηχογραφική χαρτογράφηση;

Η  λεπτομερής καταγραφή του φλεβικού συστήματος με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπερήχων είναι σημαντική για τη σωστή και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Η διάγνωση των κιρσών διά γυμνού οφθαλμού δεν είναι αρκετή, γι’ αυτό και οι ασθενείς θα πρέπει να απαιτούν τον ενδελεχή έλεγχο. Αυτό που σήμερα συνιστά μία εντυπωσιακή εξέλιξη στην απεικόνιση του φλεβικού συστήματος, είναι η υπερηχογραφική χαρτογράφηση, η οποία μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε με εξαιρετική ανατομική ακρίβεια την πηγή ή τις πηγές της ανεπάρκειας. Διαφέρει κατά πολύ από τον απλό διαγνωστικό υπέρηχο (το triplex), δίνοντας πολλές και βοηθητικές ανατομικές στον αγγειοχειρουργό, ο οποίος σχεδιάζει ένα φλεβικό χάρτη σε όλο το μήκος του ποδιού. Από αυτόν τον χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα πόσο και ποιες φλέβες είναι λειτουργικές. Η χαρτογράφηση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού στα αποτελέσματά της θα στηριχτούν οι στοχευμένες θεραπευτικές ενέργειες από την πλευρά του αγγειοχειρουργού.

Η πρωτοπορία του ενδοαυλικού laser

Η πρόοδος και εξέλιξη της Φλεβολογίας παρουσιάζεται εξόχως εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποδεικνύει και η χρήση του ενδοαυλικού laser για την αντιμετώπιση των κιρσών. Η πρώτη γενιά ενδοφλεβικών laser χρησιμοποιούσε κοινές οπτικές ίνες (ευθείας βολής), απαιτούσε περίσσεια περιφλεβικής διήθησης (tumescent) και εφαρμογή υψηλής ενέργειας με συνέπεια η θεραπεία να μην είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Από το 2007 μια νέα γενιά laser σε υψηλότερο μήκος κύματος και η ίνα Radial® με κυκλική διάχυσης της ενέργειας άλλαξαν ριζικά την ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών. Οι σύγχρονες οπτικές ίνες ξεπέρασαν τους περιορισμούς των laser της πρώτης γενιάς καθώς και των άλλων τεχνικών (π.χ. ραδιοσυχνοτήτων) διευρύνοντας σημαντικά τις δυνατότητες ενδοφλεβικής θεραπείας (φλέβες με μεγάλη διάμετρο, πολύ επιφανειακές, τμηματική θεραπεία, κλπ.).

Με την εφαρμογή του ενδοαυλικού laser, οι ασθενείς έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής. Aυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Από τη μία, είναι μια ανώδυνη θεραπεία, χωρίς πολλές ενοχλήσεις, τομές και ράμματα, που δεν απαιτεί νοσηλεία, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα, σε σύγκριση με μια ανοιχτή επέμβαση, είναι ασύγκριτα καλύτερο. Ο δεύτερος λόγος είναι η εφαρμογή της θεραπείας με τη βοήθεια των υπερήχων. Αν υπάρχει εμπειρία στη χαρτογράφηση του δικτύου που δημιουργεί τους κιρσούς, o ιατρός μπορεί να στοχεύσει εκεί και να το εξαλείψει, χωρίς να χρειαστεί να εμφανιστούν ξανά κιρσοί.

Πώς γίνεται η επέμβαση με ενδοαυλικό laser;

Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ράμματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί πολύ σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Αρχικά, ο αγγειοχειρουργός εισάγει την οπτική ίνα του laser στην πάσχουσα φλέβα και στη συνέχεια, υπό τη καθοδήγηση του υπερήχου, που προσδίδει ασφάλεια και ακρίβεια, τοποθετεί γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό. Ακολούθως, αποσύρει προοδευτικά την ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση.

Το “goldstandard” της χειρουργικής αποκατάστασης των κιρσών

Το ενδοαυλικό laser, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες, ελάχιστα επεμβατικές, τεχνικές, μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις ασθενών, πάντα υπό τοπική αναισθησία. Ανατομικές δυσκολίες, όπως η παχυσαρκία, το μεγάλο μέγεθος της φλέβας, οι ελικώσεις των φλεβών ή το ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελούν εμπόδια για τον πραγματικό γνώστη της μεθόδου. Οι τεχνικές που μπορούν να συνδυαστούν με το laser είναι, συνήθως, η τεχνική της μικροφλεβεκτομής (αφαίρεση επιφανειακών φλεβικών τμημάτων μέσα από μικρές τρύπες) ή η σκληροθεραπεία, κατά την οποία καταστρέφονται παθολογικά φλεβικά τμήματα μετά την έγχυση σε αυτά κατάλληλων χημικών ουσιών, οι οποίες και προκαλούν την καταστροφή τους.

Η εξειδικευμένη διάγνωση του προβλήματος, η καλή επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενή, οι ρεαλιστικές προσδοκίες και η σωστή χρήση των ενδεδειγμένων τεχνικών, μπορούν να προσφέρουν άριστο αποτέλεσμα.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, (Κηφισιά) & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία).

Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε InstagramFacebook YouTube.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα