Ανησυχία στους γονείς από τον στρεπτόκοκκο

Οι γιατροί στο «Αγλαΐα Κυριακού» φοβούνται ότι ο θάνατος του 8χρονου παιδιού την περασμένη Δευτέρα προήλθε από την ομάδα Α του ιού που είναι και η πιο επικίνδυνη

Σοκαρισμένο είναι το πανελλήνιο από τον τραγικό θάνατο του 8χρονου αγοριού το πρωί της Δευτέρας, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», όπου είχε εισαχθεί με συμπτώματα στρεπτόκοκκου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, «το αγόρι, 8 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήλθε στην εφημερία στις 18/12/2023, ξημερώματα 19/12/2023, 04.00, στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, με Ι.Χ., συνοδευόμενο από τους γονείς του, από την περιοχή των δυτικών προαστίων».

Εκεί, μόλις το εξέτασαν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι «παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού σοκ με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου». Στη συνέχεια, το προσωπικό στα εξωτερικά ιατρεία εφάρμοσε ανάνηψη με υγρά στο μικρό παιδί και του χορήγησε τριπλό αντιβιοτικό σχήμα, έκρινε ότι ήταν αναγκαία η εισαγωγή του στη ΜΕΘ, όπου διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό του σύστημα με 3 ινότροπα, ενώ του χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη.

Δυστυχώς, όμως, ύστερα από λίγες ώρες από την εισαγωγή του στη ΜΕΘ και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, το παιδί «εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09.44. Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα. Θα διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή», όπως καταλήγει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ο έβδομος θάνατος

Από την ασύλληπτη τραγωδία έχει θορυβηθεί η επιστημονική κοινότητα, καθώς, όπως υποψιάζονται οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εν αναμονή των αποτελεσμάτων της νεκροψίας, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο ο θάνατος του παιδιού να προήλθε από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, έναν μικροβιακό παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, ακόμη και θάνατο.

Σε περίπτωση λοιπόν που αποδειχθεί ότι ο άτυχος 8χρονος «έφυγε» από μόλυνση στρεπτόκοκκου, τότε θα μιλάμε για τον 7ο θάνατο από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο παιδίατρος – εντατικολόγος, τ. συντονιστής και διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Τάσος Χατζής, θυμίζοντας ότι το 6ο παιδάκι που κατέληξε τον περασμένο Ιούνιο στη ΜΕΘ από στρεπτόκοκκο ομάδας Α ήταν ένα 7χρονο αγοράκι, επίσης με εικόνα σηπτικής καταπληξίας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζής, η κατάσταση με τις μολύνσεις στρεπτόκοκκου τα τελευταία δύο χρόνια ξυπνούν οδυνηρές μνήμες από παλαιότερες εποχές: «Αυτή η ιστορία τώρα με τον στρεπτόκοκκο μου θυμίζει τις φοβερές μηνιγγίτιδες προ 20ετίας, με τον μηνιγγιτιδόκοκκο C, πριν βρεθεί το εμβόλιο, όπου πραγματικά ήταν τόσο ραγδαία η εξέλιξη των περιστατικών. Και το παράδοξο ήταν ότι μπορούσες να έχεις στην ίδια οικογένεια ένα παιδάκι το οποίο κόλλησε και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες, και να έχεις επίσης ένα ή δύο ή τρία άλλα παιδιά στο ίδιο σπίτι τα οποία ούτε καν κόλλησαν ή ήταν φορείς. Αυτό παραμένει ένα μυστήριο, πώς κάποιοι οργανισμοί είναι τόσο ευάλωτοι».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χατζής δήλωσε ότι είναι πολύ λίγα τα περιστατικά στρεπτόκοκκου, ωστόσο προειδοποίησε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση εμφάνισης ανησυχητικών συμπτωμάτων οι γονείς δεν θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους το strep test, που αποδεικνύει την ύπαρξη στρεπτόκοκκου, καθώς είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεστ που απαιτεί γνώσεις και δεξιοτεχνία επαγγελματία Υγείας για να βγάλει σωστά συμπεράσματα, αλλά να απευθύνονται άμεσα σε παιδίατρο.


Συντετριμμένοι οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του στο σχολείο

Εκτός από την οικογένεια και τους συγγενείς του άτυχου 8χρονου, συντετριμμένοι είναι οι μαθητές, οι δάσκαλοι και ο διευθυντής του σχολείου των δυτικών προαστίων στο οποίο φοιτούσε. Οπως δήλωσε στο newsit.gr ο διευθυντής του σχολείου μόλις έμαθε για την τραγική απώλεια που χτύπησε το δημοτικό σχολείο: «προσπαθούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Ηταν αγαπητός μας μαθητής, πήγαινε στην γ’ δημοτικού. Είναι πολύ καλή οικογένεια και έχει άλλο ένα αδερφάκι στο γυμνάσιο. Η υγεία του δεν μας είχε δείξει κάτι που να ανησυχούμε. Δεν ήταν ούτε ασθενικό το παιδί. Ηταν πολύ ξαφνικό και αναπάντεχο για όλους μας».

Επίσης ανέφερε ότι το παιδάκι έφυγε μέσα σε μόλις πέντε μέρες ύστερα από την εκδήλωση των πρώτων ανησυχητικών συμπτωμάτων, αφού την περασμένη Πέμπτη πονούσε στην κοιλιά του και οι γονείς του ενημερώθηκαν και ήρθαν να το πάρουν. «Την Παρασκευή μάθαμε ότι άρχισε να ανεβάζει πυρετό. Τη Δευτέρα το βράδυ το πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά δεν τον πρόλαβαν, δυστυχώς. Ξέρουμε από την οικογένεια ότι είναι στρεπτόκοκκος» είπε, ενώ μάλιστα επισήμανε ότι «υπάρχουν πολύ αραιά κρούσματα στο σχολείο για στρεπτόκοκκο, είχαμε ένα δύο κρούσματα από την αρχή της χρονιάς. Ούτε στην τάξη ούτε γενικότερα. Αλλά υπάρχει γενικά μία επιδημία, απ’ ό,τι ακούω, και σε άλλα σχολεία».

«Ανείπωτη τραγωδία»

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις της μητέρας ενός συμμαθητή του οκτάχρονου για την πρωτοφανή για τα δεδομένα του σχολείου τραγωδία: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι, είμαστε όλοι χάλια. Δεν υπάρχουν κρούσματα και ακόμη δεν έχει βγει η νεκροψία -που θα γίνει σήμερα- οπότε οι άνθρωποι δεν ξέρουν ακριβώς. Οι γονείς είναι σε άσχημη κατάσταση. Εγινε μέσα σε λίγες ώρες. Το βράδυ πήγανε το παιδί στο νοσοκομείο και κατέληξε».

Αξίζει να τονιστεί ότι ο στρεπτόκοκκος -σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ- μολύνει κατά κύριο λόγο τα παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια πρόκλησης φαρυγγίτιδας και αμυγδαλίτιδας σε αυτές τις ηλικίες. Γι’ αυτό τον λόγο συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στους γονείς για συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, εξανθήματα αλλά και εικόνα καταπόνησης του άρρωστου παιδιού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα