Νιφάδες και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο την Πέμπτη!
Οι πυκνές χιονοπτώσεις -ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας- και οι ισχυρές καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τα επόμενα 24ωρα. Για τη νέα -μετά την «Αριάδνη»- μετεωρολογική αστάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής και θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μας έως την Πέμπτη, ευθύνεται ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία, που οι μετεωρολόγοι βάφτισαν «Βίκτωρ».
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το χιόνι θα επισκεφτεί σήμερα τα ορεινά και τα ημιορεινά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας αλλά και πεδινές περιοχές, κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.
Το μετεωρολογικό «μενού» εκτός από χιόνια περιλαμβάνει βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στα δυτικά, στα βόρεια και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με ένταση έως 6 μποφόρ. Στην Αττική τα σύννεφα θα πυκνώσουν και πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες, ωστόσο το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Παρόμοιο θα διατηρηθεί το σκηνικό του καιρού και την Τετάρτη.
Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, «αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση στα κεντρικά και ιδιαιτέρως στα βόρεια τμήματα της χώρας, σε συνδυασμό με τις πυκνές νεφώσεις (εμπλουτισμένες με ικανοποιητικά ποσά υγρασίας) που θα έχουν ήδη αναπτυχθεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός αυτός θα προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και τη Θράκη, «όχι μόνο στα ορεινά και τα ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, πολλές φορές και μηδενικό».
Στα λευκά και πάλι από χθες η βόρεια Ελλάδα

Μετά την «Αριάδνη» κατέφθασε και ο παγωμένος «Βίκτωρ»! Νέο κύμα παγετού και χιονοπτώσεων πλήττει τις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, προκαλώντας νέο κύκλο προβλημάτων στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Στη Θεσσαλονίκη χθες το πρωί χιόνισε σε ορεινές περιοχές πέριξ της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.
Χιόνια έπεφταν από νωρίς σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, Φλώρινα και Κοζάνη. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.
Αλυσίδες
Με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας, όπως επίσης σε ορεινά επαρχιακά τμήματα της Καστοριάς (Βίτσι, Βίγλα) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών. Ορμητικά επέστρεψε ο χιονιάς και στον Εβρο από χθες το πρωί, έπειτα από μια μικρή ανάπαυλα το Σαββατοκύριακο.
Νέες ποσότητες αλατιού περιμένει σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως έγινε γνωστό, οι νέες παραλαβές θα είναι από την Τυνησία, την Αίγυπτο και από άλλες χώρες της Αφρικής. «Δίνουμε βαρύτητα στα εθνικά δίκτυα, στους δρόμους που οδηγούν σε νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, στα μεγάλα δίκτυα όπου κινείται μεγάλη μάζα οχημάτων και, στη συνέχεια, στο επαρχιακό δίκτυο» ανέφερε χθες ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.
Αρ. Μάτιος
Ζημιές σε σχολεία από παγετό
Σημαντικές ζημιές σε σχολικά κτίρια στη βόρεια Ελλάδα προκλήθηκαν από τον παγετό των τελευταίων ημερών. Χθες δεν λειτούργησαν αρκετά σχολεία, καθώς τα τεχνικά συνεργεία των δήμων δεν πρόλαβαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Κλειστό παρέμεινε το ΑΤΕΙ-Θ, καθώς, λόγω σοβαρής βλάβης στο κεντρικό αντλιοστάσιο, διακόπηκε η υδροδότηση και για λόγους υγιεινής δεν ήταν εφικτή η λειτουργία του ιδρύματος. Επίσης, δεν λειτούργησε χθες το ΙΕΚ-ΕΠΑΛ Κουφαλίων, λόγω βλάβης στο σύστημα θέρμανσης και διαρροών από σπασμένες σωληνώσεις. Την ίδια ώρα, το νέο κύμα κακοκαιρίας που άρχισε να εκδηλώνεται από χθες το πρωί έφερε νέες χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα, με συνέπεια να παραμείνουν σχολεία κλειστά στους νομούς Ξάνθης, Εβρου, Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών.





