Γιαννάκος: Στην προχθεσινή εφημερία δημιουργήθηκε ένα δεύτερο νοσοκομείο στους διαδρόμους. Σε κατάσταση απελπισίας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Σκηνές που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα εκτυλίχθηκαν προχθές στην εφημερία του Νοσοκομείου «Αττικόν», το οποίο έσπασε αρνητικό ρεκόρ, με 150 ράντσα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε κατάσταση απελπισίας, εκπέμπει σήμα κινδύνου, κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε ένα ΕΣΥ που πνέει τα λοίσθια.
«Στην εφημερία της Τρίτης το Νοσοκομείο “Αττικόν” ανέπτυξε 150 ράντσα με νοσηλείες ασθενών. Δημιουργήθηκε ένα δεύτερο νοσοκομείο μέσα στους διαδρόμους. Οι συνάδελφοι νοσηλευτές, γιατροί και λοιπό προσωπικό σε απόγνωση. Πέφτουν κάτω, λιποθυμούν, λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες, παραιτούνται. Φταίει το “Αττικόν” γι’ αυτή την κατάσταση; Ασφαλώς και όχι. Μπαλώνει τις τρύπες των περιφερειακών νοσοκομείων» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει:
«Το 50% των ασθενών που προσέρχονται στο τμήμα των Επειγόντων και επίσης το 50% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι από άλλους νομούς. Περνάνε απέξω από πολλά νοσοκομεία και καταλήγουν να αναζητούν υπηρεσίες στο “Αττικόν”. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Στο τέλος θα παραιτηθούν οι νοσηλευτές και το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου “Αττικόν” να πληρώνουν την υπολειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων και τις πολλές ιατρικές εξειδικεύσεις που διαθέτει το Νοσοκομείο “Αττικόν”. Πλημμυρίζει το νοσοκομείο με παθολογικά περιστατικά παρά το γεγονός ότι η εποχική γρίπη έχει υποχωρήσει. Κάτι πρέπει να γίνει».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί πως κατά την τελευταία προκήρυξη νοσηλευτικού προσωπικού έγιναν λιγότερες από 10.000 αιτήσεις για πρόσληψη μονίμων. «Δεν έκαναν αίτηση ούτε οι επικουρικοί, συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που είναι γύρω στους 20.000, τρέμοντας στην ιδέα να προσληφθούν σε άλλο νοσοκομείο και να χρειαστεί να δίνουν ενοίκια, με 800 ευρώ τον μήνα που λαμβάνουν» εξηγεί. Κλείνοντας, κάνει λόγο για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και χρήζουν άμεσης λύσης, ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταφέρει να λειτουργήσει σε ανθρώπινες συνθήκες, υπέρ ασθενών και εργαζομένων.
«Απαιτούνται κίνητρα, αυξήσεις των μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία κι ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και των περιφερειών νοσοκομείων. Αυτή είναι η συνταγή θεραπείας» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος.




