«Εμφύλιος» στη Δικαιοσύνη!

Διαμάχη δικαστών και εισαγγελέων ακόμη και για τα… καθίσματα

Από τη
Βάσω Παλαιού

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δικαστές και εισαγγελείς, με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν το γεγονός πως η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησαν μετά τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνέλευση του Σαββάτου, ενώ οι πρόεδροι των κομμάτων είχαν προτεραιότητα και στα… καθίσματα!
Τα πέντε μέλη της μειοψηφίας της ΕΔΕ (Χρήστος Τζανερίκος, Χαράλαμπος Μαυρίδης, Ευάγγελος Κασαλιάς, Χρήστος Παπαδήμας και Σταματί Γκαρά-Δημουλέα) εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καταφέρονται κατά των μελών του προεδρείου και κατά του προέδρου της Ενωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη με σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Εντάσεις

«Ο ακραίος και αντιδημοκρατικός τρόπος των μελών του δήθεν ενωτικού προεδρείου της ΕΔΕ, με πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τις προσωπικότητες των άλλων και προς τις αντίθετες απόψεις, δημιουργεί σοβαρές εντάσεις και μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Ενωσης, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε» τονίζουν και εγκαλούν στη συνέχεια τον πρόεδρο της Ενωσης, γιατί, όπως τονίζουν, στον χαιρετισμό του δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα της Δικαιοσύνης αλλά στη νεοσύστατη Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, και στο ζήτημα του ορίου αποχώρησης των ανώτατων δικαστών από το Σώμα. Επιπλέον, τα μέλη της μειοψηφίας της ΕΔΕ καταδικάζουν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έλαβαν τελευταίες τον λόγο.

Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση και η νεοσύστατη Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο «για συνεχιζόμενη επιθετικότητα συγκεκριμένης Δικαστικής Ενωσης εναντίον των μελών της», φωτογραφίζοντας την ΕΔΕ. Παράλληλα, η νεοσύστατη Ενωση ασκεί κριτική στο γεγονός ότι η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησαν μετά τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνέλευση, κάνοντας λόγο για «απρεπή τρόπο και έλλειψη σεβασμού».
Δριμεία ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, με την οποία καταγγέλλει πως δεν του δόθηκε ο λόγος προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό στη συνέλευση του Σαββάτου.

Επίσκεψη του Κοντονή στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου.
Ο κ. Κοντονής συνοδευόταν από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διάρκειας 45 λεπτών, του κ. Κοντονή και της κυρίας Γιαννακάκη με τον πρόεδρο του ΣτΕ, ο κ. Σακελλαρίου γνωστοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης τα προβλήματα του δικαστηρίου, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις και αναφέρθηκε στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στον εσωτερικό χώρο του δικαστηρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αυτής, ακολούθησε συνεργασία δύο ωρών και 45 λεπτών του υπουργού και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Δικαιοσύνης με όλους τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά τη συνάντηση έγιναν προτάσεις για τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης και αντηλλάγησαν απόψεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά το πέρας των συναντήσεων ανέφερε σε δήλωσή του: «Είχαμε μια μακρά και ειλικρινή συνομιλία με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΣτΕ. Εγινε αναλυτική συζήτηση των προβλημάτων και προτάθηκαν λύσεις. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις αποφάσεις των δικαστηρίων, είτε συμφωνεί με το περιεχόμενό τους είτε όχι, ακόμη κι αν αυτές αφορούν τη συνταγματικότητα νόμων που έχει ψηφίσει η Βουλή».

Στρατιωτικοί κατά Παρασκευόπουλου

Σάλος έχει προκληθεί από τις -τουλάχιστον- προκλητικές δηλώσεις του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να αποποινικοποιηθεί το κάψιμο της ελληνικής σημαίας! Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος παράλληλα διατείνεται ότι τιμά την ελληνική σημαία- προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, την έντονη αντίδραση των αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Στρατιωτικών Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) σημειώνεται ότι «οποιαδήποτε ενέργεια καταστροφής ή βεβήλωσης του συμβόλου αυτού προσβάλλει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του λαού της».
Οπως τονίζουν οι αξιωματικοί, «είναι αδιανόητο να υπάρχει εν ενεργεία βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο οποίος προτείνει την αποποινικοποίηση του αδικήματος για το κάψιμο της σημαίας. Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Αποφοίτων Στρατιωτικών Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων καταδικάζει τη δήλωση Παρασκευόπουλου και τη χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτη και ανιστόρητη». Μετά τις αντιδράσεις, πάντως, ο πρώην υπουργός έσπευσε να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Και εκδήλωση κατά της διαφθοράς

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς και με σκοπό την καθιέρωση αυτής ως βάσης διαλόγου, προβληματισμού, κοινής δράσης και συνευθύνης, η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση με τίτλο «Παίζω τίμια. Οι νέοι αλλάζουν το παιχνίδι». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στον χώρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απευθύνουν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο γενικός γραμματέας Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Γιάννης Παντής, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Κώστας Χρήστου κ.ά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον υφυπουργό Αθλητισμού και πρώην γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη.
Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι το «πώς η εκπαίδευση ενισχύει την ακεραιότητα» και «ο εκπαιδευτικός ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα