Η άρση τους μπορεί να απελευθερώσει αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας
Οσο περισσότερο καθυστερεί η άρση των capital controls τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Ενδέχεται να απαιτηθεί περισσότερο από ένας χρόνος για να επιστρέψουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ομαλή λειτουργία, όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την έρευνα, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει έντονες αναπτυξιακές δυνάμεις και να ωθήσει το 1/3 των ΜμΕ να πραγματοποιήσει, σε ορίζοντα εξαμήνου μετά την άρση των περιορισμών, «παγωμένες» επενδύσεις οι οποίες εκτιμώνται κοντά στο 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Εξάλλου, το 17% των ΜμΕ δηλώνει ότι μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους για να επιστρέψει σε ομαλή λειτουργία. Κατά το πρώτο εξάμηνο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 6%. Δηλαδή έχει τριπλασιαστεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Πέρα απ’ αυτό, το 34% του τομέα έχει πλέον προχωρήσει σε ακύρωση επενδύσεων (έναντι αντίστοιχου ποσοστού 24% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015). Κατά τους πρώτους μήνες επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων οι μισές και πλέον μικρομεσαίες είχαν «μαξιλάρι ρευστότητας» εκτός ελληνικών τραπεζών, το οποίο τους επέτρεπε να λειτουργούν σε «σχεδόν κανονικές» συνθήκες.
Σήμερα -ενάμιση χρόνο μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων- το «μαξιλάρι» αυτό έχει χαθεί για το μεγαλύτερο κομμάτι των ΜμΕ και πλέον μόνο το 1/5 του τομέα συνεχίζει να έχει χρηματικά διαθέσιμα εκτός ελληνικών τραπεζών και να διατηρεί κάποιας μορφής προστασία έναντι των κεφαλαιακών ελέγχων. Ετσι, η γρήγορη άρση των capital controls θεωρείται καίριας σημασίας για την αποτροπή πρόκλησης διαρθρωτικών προβλημάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.





