Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη!

Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, το οποίο εντοπίστηκε σε διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως. Επί τόπου Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας

Σαρωτικοί έλεγχοι με τεστ, καθώς και μια σειρά άλλων ενεργειών θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά τον «κόκκινο» συναγερμό στον οποίο έθεσε τις υγειονομικές Αρχές ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος με τη λεγόμενη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στη χώρα μας.

Χθες στη συμπρωτεύουσα βρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, και στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκαν ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Οπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στη Μητρόπολη Νεαπόλεως, το κρούσμα «αφορά στέλεχος της Εκκλησίας, δεν αφορά ενδοεκκλησιαστική διασπορά.

Σε κάθε περίπτωση, και με την εξαίρετη συνεργασία και της μητρόπολης και των ενοριών που εμπλέκονται από την ιχνηλασία, προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή». Νωρίτερα χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι το κρούσμα αφορά διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως χωρίς ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το πώς ήρθε στη χώρα μας και πώς κόλλησε ο ιερωμένος.

Ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις για την προέλευση του ιού, ενώ την ίδια στιγμή οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται. Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους για προσοχή και τήρηση των μέτρων και τόνισε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Μια σειρά ενεργειών, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχει και άλλο στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Πρέπει να ανταποκριθούμε και σε αυτήν την πρόκληση. Για ακόμα μια φορά πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων» ανέφερε.

Αξίζει να αναφερθεί πως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη σχετικά με τη συγκεκριμένη παραλλαγή της νόσου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη θεωρείται πιο επικίνδυνη, καθώς όχι μόνο συνδέεται με υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά υπάρχουν και κάποιες πρώιμες ενδείξεις, που δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντί της.

Κικίλιας: Δύσκολος ο Φεβρουάριος, τον Ιανουάριο έγιναν 270.000 εμβολιασμοί

Για την πορεία των εμβολιασμών μέχρι σήμερα και την εξέλιξή τους τούς επόμενους μήνες μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, παραδέχτηκε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τον Ιανουάριο έγιναν περίπου 270.000 εμβολιασμοί, ενώ ο στόχος ήταν 200.000 και τόνισε ότι τον Φεβρουάριο ο αριθμός θα είναι τριπλάσιος και τον Μάρτιο ακόμα μεγαλύτερος.

Παράλληλα, δήλωσε πως τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα γίνει ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολιασμών. «Θα εμβολιάζουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία, είναι οι μήνες που θα βάλουμε στο φουλ τις μηχανές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «αν συνεχίσει χωρίς διακοπές η προμήθεια των κρατών-μελών και έρθουν τα εμβόλια είναι προφανές ότι μέχρι αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι».

Ο κ. Κικίλιας επίσης ανέφερε ότι «πλέον έχουμε τρία εμβόλια στη διάθεσή μας» και το εμβόλιο της AstraΖeneca θα έχει έρθει έως τις 10 Φεβρουαρίου. «Ο,τι εμβόλιο έρχεται θα γίνεται αμέσως» είπε, προσθέτοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούν συνεχώς συνομιλίες με τις εταιρίες και πιέζουν ώστε τα εμβόλια να φτάνουν στη χώρα μας στην ώρα τους.

Μιλώντας για την ανοσία του πληθυσμού, ο υπουργός ανέφερε πως αν εμβολιαστούν περίπου 2.000.000 άνθρωποι, πρώτα οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες και από εκεί και πέρα το σύνολο του πληθυσμού, μπορούμε να φτάσουμε στην ανοσία.

Επίσης, αποκάλυψε πως πέρα από τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία και τους χώρους εμβολιασμού υπάρχει ενδεχόμενο, εφόσον χρειαστεί, να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί σε ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία.

Τέλος, συνέστησε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τον Φεβρουάριο, καθώς είναι ένας δύσκολος μήνας όπου οι ιοί και οι λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση.

484 νέες μολύνσεις, 255 διασωληνωμένοι, 17 έχασαν τη μάχη

Χαμηλά ήταν ακόμη μία Κυριακή τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ο αριθμός των κρουσμάτων τα Σαββατοκύριακα δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό των θετικών περιπτώσεων, καθώς γίνονται λιγότερα τεστ. Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 484 νέα κρούσματα, με την Αττική να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των νέων περιστατικών, συγκεκριμένα 222.

Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα ήταν πολύ χαμηλότερα, καθώς εντοπίστηκαν μόλις 58. Στη διασπορά εντός της Αττικής 66 κρούσματα «μετρά» το κέντρο της Αθήνας, 46 τα βόρεια προάστια, 24 ο δυτικός τομέας, 23 η ανατολική Αττική, επίσης 23 τα νότια προάστια και έξι η δυτική Αττική. Τέλος, ο Πειραιάς έχει 33 κρούσματα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων εμφανίζουν η Αχαΐα (23), η Πιερία (20), η Εύβοια (19), η Μύκονος (12), το Ηράκλειο (11), η Χαλκιδική (11). Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 15 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Παράλληλα, 255 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι, ενώ οι νέοι θάνατοι είναι 17, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον φονικό ιό στους 5.796. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Επίσης, 255 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, με μέση ηλικία τα 69 έτη. Από αυτούς 187 είναι άνδρες. To 86,7%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.957, εκ των οποίων 52% άνδρες.

Από χθες «στο κόκκινο» έχουν μπει οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων και μετά από εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου.

Μεταξύ άλλων, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 05.00 και η τηλεκπαίδευση για τα λύκεια. Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί με click away και τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα προσωπικής περιποίησης με ραντεβού.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα